Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 3 minuten


Zuivel_Zuivelhoeve_BoerenZuivel

Zuivel van De Zuivelhoeve

Al veertig jaar ‘onmeunig’ lekker

Het verhaal van de Zuivelhoeve begint in 1981, in een klompenschuur in Twente. Diane Roerink gaat daar ambachtelijke zuivelproducten verkopen, die haar man Gerjhan maakt op de boerderij. Nu, veertig jaar later, heeft de Zuivelhoeve meer dan 75 kaasspeciaalzaken en een yoghurtmakerij waar de onmeunig lekkere ‘Boer’n Yoghurt’ en ‘Boer’n Vla’ wordt gemaakt. We spreken met Diane en haar dochter Jorieke over het succes van de onderneming, die tot een waar familiebedrijf is uitgegroeid.

Hoe is het idee van De Zuivelhoeve ontstaan?

Diane vertelt dat ze net als haar man uit een boerengezin komt. “Begin jaren tachtig had je al te maken met melkquota. Ik was een jaar of 18 en vroeg me af wat je nog meer kan doen met melk. Want als je in de toekomst niet méér zou mogen melken, hoe maak je je bedrijf dan bestendig voor de toekomst? Zo kwam ik, met m’n Hollandse boerinnenverstand, op het zelf verzuivelen. En, zoals we alles aan de keukentafel bespraken, kwam ook mijn idee op tafel. Mijn opa en oma vonden het meteen al een goede vondst. We hebben toen een opleiding gevolgd: ‘kaasmaken en verzuivelen op de boerderij’.”

Werd het al vrij snel een succes?

“Ik deed het anders dan de andere boeren die op de opleiding zaten. Die gingen uit van de boerderijgedachte en zochten een bijverdienste. Maar ik zag het verzuivelen juist als hoofdverdienste. Je gaat er dan commerciëler mee om. Zo zijn er veel boerderijwinkels, die maar beperkt open zijn. Daar geloofde ik niet in. Je kan een consument niet dwingen om tussen drie en vijf boodschappen te doen. Wat voor meerwaarde kan je bieden, zodat de consument naar jou komt? We hebben toen in winkelcentrum de Wesselerbrink in Enschede de eerste winkel geopend. En nu hebben we er al meer dan 75, verspreid over Nederland, plus een online webshop die gekoppeld is aan de individuele winkels. Waar dat succes vandaan komt weet ik niet precies, dat ligt aan zoveel factoren. Wilskracht, doorgaan waar een ander stopt, in kansen denken… en natuurlijk een beetje geluk. Ik ben elke dag weer blij dat ik voor dit vak gekozen heb.”

De Zuivelhoeve hecht aan duurzaamheid. Geeft u eens een voorbeeld?

“In onze nieuwste, klimaatneutrale yoghurtmakerij is alles op duurzaamheid geënt. Zo reinigen wij bijvoorbeeld het spoelwater.” Jorieke licht toe: “dat spoelwater komt terecht in een retentievijver, waar een zuiveringsinstallatie ervoor zorgt dat het water uiteindelijk weer teruggegeven wordt aan het waterleidingnet. Zo zorgen wij dat we nooit méér water gebruiken dan dat we teruggeven aan het net.”

ZUuivelhoeve_BoerenZuivel

De Zuivelhoeve is een familiebedrijf. Uw kinderen werken ook mee?

“Er is niets leukers dan werken met je kinderen in het bedrijf”, zegt Diane. “Daar krijg je zoveel energie van! Ik ben heel blij dat m’n dochter naast me zit. Dat ze ervoor gekozen heeft haar carrière in het familiebedrijf voort te zetten.” Jorieke vertelt dat er collega’s zijn die haar al kennen vanaf het moment dat ze een baby was. “Die hebben mij als peuter voorbij zien rennen. En nu zijn we collega’s. Hoe leuk is dat? Voor alle duidelijkheid, wij vormen met drie bedrijven de Roerink Food Family. Mijn oudste zus is commercieel directeur van de Zuivelhoeve Vers, de yoghurtmakerij. Mijn moeder en ik doen samen de winkelbedrijven. En mijn zwager is algemeen directeur van Dessermeester, waarin we onder een Private Label Premium ijs maken en aan retailers door heel Europa verkopen. Onze pappa houdt zich bezig met de strategie en visie van het bedrijf.” Diane voegt er nog aan toe: “mijn broer is de boer, die op z’n eigen bedrijf de melk pasteuriseert en aan ons levert. Zo hebben we een mooi familiebedrijf opgebouwd.”

Jorieke is supertrots

“Ik wil nog graag zeggen dat wij als tweede generatie supertrots zijn op het bedrijf dat onze ouders hebben neergezet. Het is heel bijzonder dat we vanaf het begin af aan het bedrijf zo hebben zien ontwikkelen. Ik kan me niet beter wensen om dat samen met mijn broer, zus, zwager en al onze leuke werknemers voort te zetten tot een generatiebestendig familiebedrijf.”

Samen met de mensen om je heen

“Als ik dan mag afsluiten, wil ik meegeven dat je het nooit alleen kunt”, zegt Diane. “Als je ruimte geeft aan de mensen om je heen, krijg je er ongekend goede ideeën voor terug. En trots op ons hoef je niet per se te zijn. Het zit gewoon in ons, die drang om altijd maar door te gaan. Waar ik wel trots op ben is dat je je door de jaren heen verbetert en steeds weer stappen zet. En dat doe je samen met je mensen. Dat is supergaaf om te zien.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Radeloos maar strijdbaar

Anje Grin uit Biddinghuizen bereikte in de afgelopen weken veel aandacht voor haar verhaal door het via social media te verspreiden. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Zorgen voor een gezonde toekomst: “We willen samen blijven groeien”

Midden in het groene landschap van het Zeeuwse Middelburg ligt de ‘Schatkamer van Schellach’, een kaasboerderij met koeien, winkel, kaasmakerij, zuivelproductie, kinderopvang en Bed & Breakfast. […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

De koeien lusten geen gras

Soms heb je van die gesprekken waarvan je meteen weet dat het een column wordt. We schuilden voor een geweldige regenbui, ‘we’ zijn de kaasmaker en ik. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten