Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 3 minuten


Winnaars_Nationale_Competities_2024_BoerenZuivel

Dit zijn de winnaars van de Nationale Competities Foodspecialiteiten 2024!

Nijkerk, 3 juni 2024 – Tijdens het jaarlijkse feestelijke Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn op maandagavond 3 juni 2024 in Hart van Holland te Nijkerk onder leiding van Gaston Starreveld de winnaars van de Nationale Competities 2024 bekendgemaakt.

De winnaars zijn:

  • Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak: Renkema Kaas uit Amersfoort
  • Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas: ‘t Kaasplateau Rhoon uit Rhoon
  • Nederlands Beste Foodspecialist Charcuterie: Het Oude Zuivelhuis uit Haarlem

De juryleden kwamen met de volgende feedback

Renkema Kaas uit Amersfoort is Nederlands Beste Kaasspecialist 2024

Als je hier binnenkomt sta je letterlijk tussen de kazen. Dit is een kaasspeciaalzaak in optima forma. Het is een kleinere winkel wat ook gezelligheid geeft en de klant snel verleidt om wat meer mee te nemen dan waar hij/zij voor kwam. Er is een mooi rijk en vol assortiment Binnenlandse Kaas en Buitenlandse Kaas aanwezig en ondanks dat er geen plekje onbenut is, is de uitstraling vriendelijk en de presentatie overzichtelijk. Er wordt een natuurlijke houding aangenomen naar de klant waarbij er vaak naast de klant gestaan wordt om een keuze te maken. Wat ook positief opvalt is de aandacht voor kinderen die met ouder of grootouder meekomen.

‘t Kaasplateau Rhoon uit Rhoon is Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas 2024

Het is een prachtige winkel die duidelijk een vernieuwend concept willen neerzetten. De uitstraling ziet er luxe, vernieuwend en kwalitatief hoogstaand uit. Zo is er een achterwand van mos en zijn er rijpingskasten waar de klant zelf ook een kijkje in mag nemen en dat maakt de winkel onderscheidend. Doordat de medewerkers zo enthousiast zijn en de klant ook laten proeven wordt het een ware beleving om in deze winkel te kopen. Dit is zeer onderscheidend. Ook vertelt een medewerker dat zij regelmatig naar Frankrijk gaan voor exclusieve en niche producten én kennisvergaring. Door het adviseren en enthousiasme koopt de klant hier graag en vaak veel meer dan de bedoeling was.

Het Oude Zuivelhuis uit Haarlem is Nederlands Beste Foodspecialist Charcuterie 2024

Het Oude Zuivelhuis van Maarten van Oeffel is gevestigd in een voormalige melkinrichting en de ondernemer houdt dit in ere én kan de historie vertellen. Ondernemer Maarten van Oeffel is een absolute specialist als het gaat om diepteassortiment; buitenlandse en Hollandse kazen, bonbons, huis gebrande noten, salades, wijnen én charcuterie & vleeswaren. Opvallend is het specialisme in ambachtelijke soorten salami’s uit Italië zoals salami finocchiona met venkel of de heerlijke salami milano.

Nationale Competities

Na een spannende voorronde, alwaar de onderlinge verschillen erg klein waren, zijn op dinsdag 9 april jongstleden de 11 finalisten bekendgemaakt.
De finalisten per categorie zijn vervolgens beoordeeld door een juryteam bestaande uit een prominent vakspecialist en een keurmeester van onafhankelijk instituut FOODbase uit Wageningen, presentator Laura de Grave en een anonieme consumentenjury. Deze juryleden hadden geen input in de voorronde van de Nationale Competities.

Onderscheidend ondernemen

De finalisten werden beoordeeld op hun visie op het vak en de branche, de eigen aanpak daarin, het ondernemings- en winkelmanagement, het personeelsbeleid, hygiëne en netheid en de performance van de winkel. Daarnaast beoordeelde een mystery shopper het aanbod, de winkel en de behandeling die hen als klant ten deel viel.

In de juryrapporten uiten de juryleden met name lof over het vakmanschap en de passie van de ondernemers en hun medewerkers. Volgens de jury is heel duidelijk geworden dat je een onderscheiding alleen wint als je daadwerkelijk onderscheidend onderneemt. Dat kan alleen als je tot de top van de branche behoort.

Opzet Certificering Foodspecialiteitenwinkels

Deelname aan de Nationale Competities staat uitsluitend open voor Gecertificeerde Foodspecialiteitenwinkels. Sinds 1 oktober 2019 is Stichting Foodspecialiteiten Nederland, in samenwerking met FOODBASE, gestart met een certificeringstraject dat beide partijen samen hebben ontwikkeld. Dit traject biedt een onafhankelijke toetsing door ervaren en getrainde inspecteurs en professionele mystery shoppers. De winkels worden beoordeeld op winkeluitstraling, hygiëne en voedselveiligheid, klantgerichtheid en klanttevredenheid. Het certificeringstraject heeft een looptijd van 24 maanden die start met een meting, na 12 maanden een tussenevaluatie hoever de aanbevelingen zijn verwerkt en weer 12 maanden later wordt er opnieuw gekeurd.

Organisatie

De Nationale Competities zijn een initiatief van Vakcentrum Foodspecialiteiten en worden georganiseerd door Stichting Foodspecialiteiten Nederland in Woerden. Voor algemene informatie: www.foodspecialiteitenwinkels.nl

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen juni 2024

De noteringscommissie is op 7 juni weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor juni. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Veiling van de Reuzengraskaas levert recordbedrag van € 23.200,- op

Kaaskoning John de Goey doet laatste bod veiling Nationale Graskaasdag 2024 en is koper van de reuzengraskaas. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

FACEnetwork congres in Oslo

Van 28 t/m 30 oktober wordt het driedaagse congres van FACEnetwork georganiseerd in Olso, Noorwegen. Lees hier meer. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuut