Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuten


Plannen voor Europese database zuivelkwaliteit

Er komt veel kijken bij de bereiding van veilige en smakelijke kaas. Om kaasmakers te helpen met het herkennen en voorkomen van fouten, heeft de Werkgroep Technologie van FACEnetwork (Europees netwerk van organisaties van kaas- en zuivelbereiders) een aantal jaar geleden een eenvoudige database opgezet (Engelstalig).

Vorig jaar is een project van VHM (de Duitse BBZ), de Universiteit van Kassel en de staat Hessen afgerond. In dit project hebben kaasmakers, technologen, laboratoria en wetenschappers samengewerkt om kaasgebreken te beschrijven en mogelijke oplossingen aan te dragen. Het resultaat is een overzichtelijke website (Duitstalig). Verschillende leden van de Werkgroep Technologie van FACEnetwork waren hierbij betrokken.

Nu heeft de werkgroep het plan opgevat om het Duitse project op een internationaal niveau te brengen en uit te breiden. De groep wil vertalingen maken en andere zuivelproducten, zoals yoghurt en boter, toevoegen. Het idee hierachter is dat deze database vol praktijkvoorbeelden zeer geschikt zal zijn voor gebruik in opleidingen en trainingen voor kaas- en zuivelbereiders. Op dit moment bereidt de werkgroep een subsidieaanvraag voor en als die wordt toegekend, kan het project eind 2022 van start gaan.

Wil je hier meer van weten? Neem contact op met Barbara Hart (Barlactica), hoofd van de Werkgroep Technologie van FACEnetwork. 

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen voor mei 2023

De noteringscommissie is op vrijdag 5 mei weer bijeengeweest voor overleg over de noteringen. Lees hier de noteringen voor mei. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Nieuw bestuurslid: Marjon Verkleij

Marjon Verkleij – van Brentano’s Kaasboerderij in Alphen aan den Rijn – is een nieuw gezicht in het bestuur van de BBZ. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Overheerlijke Oudenboerenkaasbroodjes

Overheerlijke Oudenboerenkaasbroodjes. Bekijk hier de ingrediënten voor het recept en lees de bereidingswijze. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuten