Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Noteringen_januari_BoerenZuivel

Noteringen voor februari 2023

De noteringscommissie is op vrijdag 3 februari weer bijeengeweest voor 
overleg over de notering.

Er zit weer dynamiek in de zuivelmarkt, maar nu betekent het dat de 
prijzen dalen. Door vraaguitval en een wat groter aanbod dalen de 
prijzen van vrijwel alle producten. Dit effect wordt nog versterkt door 
uitgestelde aankopen. Wellicht zijn de zuivelproducten in de nabije 
toekomst nog goedkoper. Omdat de melkaanvoer ook gestegen is kunnen 
zuivelfabrieken de uit te betalen melkprijs niet op het hoge niveau van 
eind vorig jaar handhaven. Er zijn verschillen per verwerker, maar 
vrijwel allemaal hebben ze hun melkprijzen verlaagd. Ook de melk op de 
spotmarkt is aanzienlijk goedkoper geworden.

De markt voor kaas gemaakt op de boerderij is stabiel. De verkopen lopen 
goed door en passen bij de huidige aanvoer. Dit betekent dat de voorraad 
stabiel blijft. Het voorjaar komt er weer aan en zowel de paastijd als 
de Cum Laude acties kunnen de verkoop weer stimuleren. Maar dan moet de 
kaas natuurlijk wel op voorraad zijn en dat op voorraad leggen gebeurt 
nu al. Traditioneel is de aanvoer in januari ook wat kleiner. Met de 
dalende melkprijs wordt de arbeid in de kaasmakerij voor het gevoel ook 
weer wat beter beloond. De kosten van het kaasmaken dalen echter 
nauwelijks. Energie is wel goedkoper geworden, maar additionele 
kosten als ingrediënten, controle en administratie zijn alleen maar 
gestegen. De commissie kiest voor rust en stabiliteit en heeft besloten 
de noteringen ongewijzigd te laten. De stemming is goed.

De noteringen voor de maand februari 2023 zijn dus als volgt:

Tot zover de nieuwe noteringen. De volgende bijeenkomst is gepland op 3 
maart 2023.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

“Ik hoef de mensen echt niet te vertellen hoe ze kaas moeten maken.”

Bert Andreae werkt sinds 1997 bij het COKZ, het Centraal Orgaan voor KwaliteitsZaken. Lees hier het hele verhaal! […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Crowdfunding

Crowdfunding. In 2019 verhuisden Mieke en Gerard Mul, samen met hun jonge kinderen van Drenthe naar Warmond, naar Boerderij Boterhuys. […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Brian Luikel: “Alles van Nederlandse bodem”

Brian Luikel is eigenaar van Restaurant Neder in Alkmaar. “Ik heb nooit een koksopleiding gevolgd." Lees hier zijn verhaal. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten