Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuut


Melkconsumptie in Nederland daalt en gebruik van kaas en kwark neemt toe

Tussen 2005 en 2021 is de melkconsumptie in Nederland met 20% gedaald naar 44,7 kilo per persoon per jaar. Ook de consumptie van yoghurt, vla, pap, pudding, karnemelk, chocolademelk en drinkyoghurts is met 20% afgenomen en ging naar 40,0 kilogram. De consumptie van boter viel met 3% terug naar 4,3 kilo. Daarentegen nam het gebruik van kaas en kwark in dezelfde periode met bijna 40% toe tot 25,7 kilo. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research, dat werd uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. Wageningen Economic Research berekende de zuivelconsumptie aan de hand van de binnenlandse productie- en handelsbalans. De berekening gaat uit van de productie plus de import, minus de export. Op deze manier kan een gedegen inschatting worden gemaakt van de hoeveelheid zuivelproducten die in Nederland worden geconsumeerd.

Alle zuivel in het onderzoek is afkomstig van koeien, behalve de kaas. In die categorie zijn ook producten van ander dieren, zoals geiten, meegenomen. Ook de consumptie van eieren is door Wageningen Economic Research berekend. Daar wordt door de onderzoekers geen noemenswaardige trend of ontwikkeling in geconstateerd. Per hoofd van de bevolking werd in 2021 gemiddeld 12,1 kilo eieren geconsumeerd. Meer informatie is te vinden in het rapport ‘Melk(producten), boter, kaas en eieren: Consumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2022’.

bron: Wageningen Economic Research, 05/07/2023

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

De BBZ groeit!

De BBZ krijgt regelmatig aanmeldingen van nieuwe leden. Soms zegt er ook wel eens een lid op. Maar we groeien langzaam! […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Advertorial: Firma C. van ‘t Riet automatiseert de kaasmakerij van boerderij Noordam

Boerderij Noordam heeft recent de kaasmakerij door de firma C. van ’t Riet laten automatiseren. Lees hier meer! […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Arjan Schimmel: “Het imago van de Goudse Kaas is goed”

Arjan Schimmel is voorzitter van Cheese Valley. Deze ‘kaasvallei’ beslaat verschillende gemeentes. Lees hier meer over de fijnproever! […]
Geschatte leestijd: 2 minuten