Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuut


Melkconsumptie in Nederland daalt en gebruik van kaas en kwark neemt toe

Tussen 2005 en 2021 is de melkconsumptie in Nederland met 20% gedaald naar 44,7 kilo per persoon per jaar. Ook de consumptie van yoghurt, vla, pap, pudding, karnemelk, chocolademelk en drinkyoghurts is met 20% afgenomen en ging naar 40,0 kilogram. De consumptie van boter viel met 3% terug naar 4,3 kilo. Daarentegen nam het gebruik van kaas en kwark in dezelfde periode met bijna 40% toe tot 25,7 kilo. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research, dat werd uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. Wageningen Economic Research berekende de zuivelconsumptie aan de hand van de binnenlandse productie- en handelsbalans. De berekening gaat uit van de productie plus de import, minus de export. Op deze manier kan een gedegen inschatting worden gemaakt van de hoeveelheid zuivelproducten die in Nederland worden geconsumeerd.

Alle zuivel in het onderzoek is afkomstig van koeien, behalve de kaas. In die categorie zijn ook producten van ander dieren, zoals geiten, meegenomen. Ook de consumptie van eieren is door Wageningen Economic Research berekend. Daar wordt door de onderzoekers geen noemenswaardige trend of ontwikkeling in geconstateerd. Per hoofd van de bevolking werd in 2021 gemiddeld 12,1 kilo eieren geconsumeerd. Meer informatie is te vinden in het rapport ‘Melk(producten), boter, kaas en eieren: Consumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2022’.

bron: Wageningen Economic Research, 05/07/2023

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

“Ik hoef de mensen echt niet te vertellen hoe ze kaas moeten maken.”

Bert Andreae werkt sinds 1997 bij het COKZ, het Centraal Orgaan voor KwaliteitsZaken. Lees hier het hele verhaal! […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Crowdfunding

Crowdfunding. In 2019 verhuisden Mieke en Gerard Mul, samen met hun jonge kinderen van Drenthe naar Warmond, naar Boerderij Boterhuys. […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Brian Luikel: “Alles van Nederlandse bodem”

Brian Luikel is eigenaar van Restaurant Neder in Alkmaar. “Ik heb nooit een koksopleiding gevolgd." Lees hier zijn verhaal. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten