Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Historische Kaasmarkt en Boerenkaaskeuring 2023

Een mooie afsluiter van de kaaszomerweken!

Traditioneel is deze feestelijke kaasmarkt op de laatste zaterdag van de Woerdense Vakantieweek, dit jaar op zaterdag 19 augustus.  De jeugdkoningin zal in gezelschap van haar hofdames de markt officieel komen openen door middel van het luiden van de kaasbel. Daarna volgt op het Kerkplein de prijsuitreiking van de van de Boerenkaaskeuring welke op vrijdag 18 augustus plaats vindt in het Kaaspakhuis aan de Emmakade.

De prijsuitreiking wordt gedaan door een koninklijk duo, namelijk de jeugdkoningin van de Woerdense Vakantieweek en de Hollandse Kaaskoning 2023, Daan Treur, maar ook burgemeester Victor Molkenboer zal hierbij aanwezig zijn. Welke zelfkazende boeren gaan er met de eerste prijs naar huis?

De gekeurde kazen van de kaaskeuring zullen worden tentoongesteld op het Kerkplein. Bezoekers kunnen de kazen met de daar bijbehorende juryrapporten bekijken. Aan het publiek zal ook een kleur, smaak en wat nog meer.

Ook is er de laatste kaasmarkt van het seizoen worden de boerenkazen met handjeklap verhandeld en gaan de boeren en handelaren touwtrekken om de laatste 2 cent. Een smakelijk en feestelijk spektakel als mooie afsluiter van de kaaszomerweken!

Programma

10.30 uur
Vertrek van de historisch kaasbrikken en tractoren vanaf het Kaaspakhuis aan de Emmakade naar het Kerkplein.

11.00 uur
Officiële opening Historische Kaasmarkt d.m.v. het luiden van de kaasbel door de Jeugdkoningin van de Woerdense Vakantie Week.

Op het programma staan vervolgens

  • Prijsuitreiking Boerenkaaskeuring vrijdag 18 augustus
  • Tentoonstelling gekeurde Boerenkazen
  • Uitleg hoe kazen worden gekeurd.
  • Kaasmarkt, het verhandelen van de kaas met handjeklap tussen boeren en handelaren.
  • Touwtrekken tussen de boeren en handelaren om de laatste 2 cent van de kaas. Winnen de boeren dan brengt de kaas 2 cent meer op, zijn de handelaren sterker dan wordt de prijs 2 cent lager.

Kaaskeuring | vrijdag 18 augustus

De dag voorafgaand van de Historische Kaasmarkt vindt de kaaskeuring plaats. De beste Boerenkazen uit de omgeving worden naar het Kaaspakhuis aan de Emmakade in Woerden gebracht voor de kaaskeuring. De keurmeesters zullen de kaas “blind” keuren, zij doen dit altijd in koppels van twee, zodat de kaas zo eerlijk mogelijk wordt beoordeeld. Zij doen dit na uitgebreid kloppen, kijken, voelen, ruiken en natuurlijk proeven en bepalen dan samen de punten.  De verschillende categorieën zijn o.a. jong en belegen Boerenkaas, kruidenkaas en geitenkaas. Ook de is er een categorie voor de inbreng Boerenkaas vanuit de Kaashandel.

Bezoekers kunnen de Historische Kaasmarkt zelf beleven op zaterdag 19 augustus. Iedereen is ook van harte welkom om de kaaskeuring te bekijken in het Kaaspakhuis (Emmakade 6a) op vrijdag 18 augustus in de ochtend vanaf 10.00 uur

De organisator van de Historische Kaasmarkt en Kaaskeuring is het ACW (Agrarisch Centrum Woerden)

Klik hier voor meer informatie 

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen mei 2024

De noteringscommissie is op 3 mei weer bijeen geweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor mei. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

ALKMAAR – Karavaan Festival

Karavaan Festival komt er weer aan en dat betekent ook veel theater op het platteland. Kijk hier voor meer informatie. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Noteringen april 2024

De noteringscommissie is op 5 april weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor april. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten