Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuut


export_kaas_boerenzuivel

Export van kaas, gemaakt op de boerderij

Waar gaan de kazen die jij op de boerderij maakt naartoe? Die kun je natuurlijk aan huis of binnen Nederland verkopen, maar je kunt ze ook exporteren. Hoe gaat dat in zijn werk?

Bij de export van kaas, gemaakt op de boerderij, moet onderscheid gemaakt worden tussen intrahandel (de levering aan EU-lidstaten) en uitvoer naar derde landen (landen buiten de EU).

Intrahandel

Als de rauwmelkse kaas geproduceerd is volgens de wettelijke regels, zal je bij de intrahandel weinig problemen ondervinden. Binnen de EU is er immers vrij verkeer van goederen. Hier kan elke zelfzuivelende boer dus gebruik van maken.

Naar derde landen

Uitvoer naar derde landen is lastiger. Als er exportmogelijkheden zijn, moet een en ander voorzien worden van exportcertificaten. Die certificaten kun je regelen via het COKZ (via cokz.nl), de controle-organisatie voor zuivel en eieren. Het COKZ is bevoegd om gezondheids- en andere exportcertificaten te verstrekken voor Nederlandse zuivelproducten, gemaakt op de boerderij. Voordat er certificaten afgegeven kunnen worden, vindt er onder andere eerst een kennismakingsgesprek plaats bij het COKZ.

Afspraken noodzakelijk

Export kan verder alleen als met de desbetreffende bestemmingslanden afspraken zijn gemaakt. De EU heeft maar met een zeer beperkt aantal landen afspraken gemaakt over de export van boerderijzuivel. Daarom kun je jouw kazen dus niet naar elk willekeurig land exporteren. Als er een nieuwe uitvoermarkt (buiten de EU) wordt gevonden en er zijn met het desbetreffende land nog geen afspraken gemaakt, dan kan bijvoorbeeld ZuivelNL, de ketenorganisatie van de zuivelsector, zich inspannen om dat alsnog te realiseren.

Wil jij kaas, gemaakt op de boerderij, gaan exporteren? Kijk voor meer informatie op cokz.nl.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen april 2024

De noteringscommissie is op 5 april weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor april. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Cum Laude Awards 2024

Alle winnaars van een platina medaille worden een voor een op het podium geroepen. Bekijk alle winnaars van de Cum Laude Awards hier. […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Ferry Wijsman: “Groente is superdivers!”

Ferry Wijsman verzorgde het sponsordiner. Kaas van de boerderij en boerderijzuivel speelt een grote rol in zijn bestaan als chef-kok. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten