Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


colum_Felix_boerenzuivel

De commissie Noord-Holland

Een jaar geleden ongeveer zag deze kaasdwaas een foto van een bijeenkomst georganiseerd door de commissie Noord-Holland vanuit de Bond van Boerderij Zuivelbereiders. Ze hadden hun jaarlijkse kaaskeuring. Ik schreef naar het bondslid Theo Dekker. Want het leek me leuk om zo’n dag eens mee te maken. Waarom? Daarom!!! En het mocht van Theo. Vóór de keuring deed Theo Dekker verslag. Ze hebben weer wat gevonden om de boerenkaas op te testen, shiga-toxine producerende Escherichia colide, kortom de Stec en er wordt nogal wat gevonden. En de melkprijs en de energiekosten zijn zo hoog, dat je je afvraagt waarom boeren nog kaas maken. De landelijke kaasprijs zal wat hoger moeten vastgesteld maar de industrie doet lastig.. En dan natuurlijk nog de regeringsplannen. Wie moet er weg? Wie staat er slecht voor?

Niemand antwoordt. Nou ja, een beetje dan. Stec, het zal wel, melkprijs en energie, ja, ja, het is zwaar. Maar daar zijn ze helemaal niet voor gekomen, deze boeren. Ze komen voor de keuring. Prachtig die verhalen van boeren die zwetend van angst hun kaas aanboden. En zwaar beledigd weer weggingen als de keuring niet al te best uitpakte. Nooit meer zouden ze hun kaas laten proeven door zo’n stel amateurs. Zelfs onder de mild-spottende blik van opperkaaskeurmeester Gea van der Puijl gaf ook een van de leden dit keer uiting aan enige onzekerheid. Hij had toch echt de beste kaas gemaakt, riep hij luider en luider.

Achter een scherm heb ik met vier leken (haha, Daan en Jolanda van de Beste Kaaswinkel van het Jaar, Kaas van Daan, en een meneer die in kaaskoelindustrie doet en een dame die al jaren in de kaashandel werkt, noem dat maar leken) mogen proeven. En zoals altijd won de kaas, uitgerekend die kaas waar Gea flink op had geknord. Bart Veldt van De Franschman was er zo blij mee alsof hij de Cum Laude mee naar huis nam. Want zo gaat het al jaren en jaren en het zal altijd zo gaan: de boeren maken kaas, Gea keurt en het publiek vindt heel wat anders lekker! Heerlijk zo’n dag.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Nieuwe regels rondom STEC: “Zo houden we veiligheid en traditie in balans”

STEC vormt een groeiende uitdaging in de wereld van rauwmelkse kaas. Boeren die rauwe melk verwerken moeten vanaf 1 maart 2025 periodiek testen. […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Land van Boer en Zuivel: “Zo geven wij onze boerderij toekomst”

Een boerderij draaiende houden én vernieuwen: dat is wat Jacolien en Teunis Mandersloot doen. Lees hier meer over IJsboerderij Vrederust. […]
Geschatte leestijd: 6 minuten

Noteringen november 2024

De noteringscommissie is op 1 november weer bijeengeweest voor overleg over de noteringen. Op de zuivelmarkt lijken kopers en verkopers af te wachten welke richting de markt zal nemen. De […]
Geschatte leestijd: 2 minuten