Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Controle op keurmerk Echte Boerderijzuivel

Wim Meure-Buren Algemeen bestuurslid BBZ

De Bond van Boerderijzuivelaars is een hygiënecode en een aantal keurmerken rijk. Op dit moment wordt de hygiënecode door een aantal specialisten herschreven. Het gebruik van de hygiënecode is onder andere een vereiste voor het keurmerk ‘Echte Boerderijzuivel’. De controle op de hygiënecode ligt in handen van het COKZ.

Toename keurmerken

De laatste jaren neemt het aantal keurmerken in aantal fors toe. Ook de bond merkt dat steeds meer leden gebruik gaan maken van keurmerken. Sterker nog, men vindt het zelfs een reden om lid te worden van de bond. Door gebruik te maken van een keurmerk onderscheiden de gebruikers zich van een groot aantal lokale producten op de markt of juist van producten die in een productiebedrijf gemaakt worden. Voor de bond ligt er dus een mooie taak om dit goed voor haar leden te organiseren.

Inhoud moet kloppen

Om een keurmerk waarde te geven, zal de inhoud van dit keurmerk – of de waardes waar het keurmerk voor staat – moeten kloppen. In deze tijd val je al snel door de mand als dat niet het geval is. Via social media verspreidt het nieuws zich snel, waardoor de de waarde van een keurmerk wordt aangetast. Dat betekent niet alleen schade voor de gebruiker die in de fout gaat, maar voor álle gebruikers van het keurmerk. Immers, de consument redeneert al snel dat als er bijéén een luchtje aanzit, dat dat voor de andere gebruikers ook wel zal gelden. Daar zijn meerdere voorbeelden van bekend, helaas.

Controle op keurmerken

De NVWA controleert de eigenaar of houder van een keurmerk op echtheid en inhoud. Geheel terecht, uiteraard. De consument moet erop kunnen vertrouwen dat de inhoud van een keurmerk klopt. Anders heeft het geen waarde. Het uitgeven van een keurmerk geeft ook verplichtingen aan het bestuur. De controles op de keurmerken zullen strakker georganiseerd moeten worden. Naast de al uitgevoerde papieren controle, vinden er ook fysieke controles plaats. Aangekondigd én onaangekondigd. De eerste in een reeks is al uitgevoerd.

Aansprakelijkheid steeds hoger

De aansprakelijkheid van de maker van een product komt steeds hoger te liggen. Zorg er daarom altijd voor dat de hygiëne op orde is, de tracability klopt en de administratie inzichtelijk is. Het bestuur helpt u hier graag mee en is continu bezig om de handvatten te verbeteren. Ook gaat uw bestuur ervan uit dat de aangesloten leden de controleurs een eerlijke inzage geven in hun administratie. Uiteraard blijft de inhoud van deze controle vertrouwelijk.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

De ultieme Hollandse borrelplank!

Met de lekkerste harde kazen en een grote verscheidenheid aan zachte kazen creëer je de ultieme Hollandse borrelplank. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuut

Noteringen voor november 2023

De noteringscommissie is op 3 november 2023 weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor november. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Noteringen voor oktober 2023

De noteringscommissie is op 6 oktober 2023 weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor oktober. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten