Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 4 minuten


Zorgen voor een gezonde toekomst: “We willen samen blijven groeien”

Advertorial

Midden in het groene landschap van het Zeeuwse Middelburg ligt de ‘Schatkamer van Schellach’, een kaasboerderij met koeien, winkel, kaasmakerij, zuivelproductie, kinderopvang en Bed & Breakfast. Robbie Mesu heeft de algemene leiding over dit familiebedrijf. Als vierde generatie op de boerderij is hij trots op de modernisering die in korte tijd is neergezet. Vernieuwingen die hij niet had kunnen realiseren zonder de samenwerking met betrouwbare partners zoals In2Food.

Kaasboerderij Schellach heeft in 45 jaar tijd veel ontwikkelingen doorgemaakt en die zullen blijven volgen als het aan eigenaar Robbie Mesu ligt. “We zijn een modern bedrijf en willen deze status behouden om de toekomst van ons familiebedrijf te borgen.” Zijn opa nam 50 jaar geleden de boerderij in Middelburg over van zijn vader en voegde daar een kaasmakerij aan toe. Rond 2000 kwamen de dochters in het bedrijf. Enkele jaren later volgde kleinzoon Robbie. Op 18-jarige leeftijd pakte hij parttime de leiding over: “Ik zag dat het nodig was om met de tijd mee te gaan.”

De groei van familiebedrijf Schellach

Inmiddels is het 18 jaar verder. Robbie werkt fulltime in het bedrijf. Het totale team bestaat uit acht personen. Voor een standvastige toekomst sloeg Robbie de weg naar groei in. Zo werd in maart 2021 gestart met de bouw van nieuwe ruimtes die in fases in gebruik werden genomen: in augustus de kinderopvang, rond Kerst de twee pekelbaden in de kaasmakerij, in januari 2022 de nieuwe kaasopslag mét robotlijn en in mei de ruime winkel. In 2023 werd bovendien de zuivelproductie van boter, volle- en karnemelk uitgebreid met vla en yoghurt. Wekelijks verwerkt Schellach 25.000 liter melk tot zuivelproducten en 2700 kilogram kaas. Deze producten verkoopt het team in de eigen winkel aan consumenten en daarbuiten aan supermarkten, horecagroothandels en horeca.

De kaastobbe wordt gereinigd met SynQ Blue Foam Extra

Voortgaande ontwikkelingen op de kaasboerderij

“We zijn heel blij met onze vernieuwingen”, vertelt Robbie enthousiast. “Onze verwachtingen voor efficiënter werken én meer omzet komen uit. Mede dankzij de onverwachte kans om onze zuivelproductie uit te breiden. Zuivelboerderij Eenennaam, die ons van vla en yoghurt voorzag, vertelde namelijk na 24 jaar te gaan stoppen. We stonden voor de uitdaging: anders inkopen of zelf gaan maken. We besloten tot het laatste, we produceerden immers al boter, volle- en karnemelk. In januari 2023 startte de eigen vla- en yoghurtproductie. Nu draaien we 2500 liter zuivel per week. Onze afnemers zijn blij met het complete assortiment.”

Samen met partners kom je verder

Robbie weet wat hij wil en weet ook dat groei alleen kan slagen door een goede samenwerking met het eigen team én met betrouwbare toeleveranciers. Eén van deze partners is In2Food, leverancier van hoogwaardige ingrediënten en hygiëne- en beschermingsmiddelen voor de voedingsbranche.
“Zo’n acht jaar geleden waren wij op zoek naar één aanspreekpunt voor de reinigingsmiddelen voor de melkstal en de coating voor de kaasmakerij. Wij werkten samen met diverse partijen en wilden een kwaliteit- en efficiencyslag maken. Bij een kaaskeuring kwam ik Jasper de Roo tegen, destijds accountmanager van In2Food. Het klikte en hij kwam langs op de boerderij. Ik was verrast over zijn kennis en inlevingsvermogen op boerderijniveau.”

De samenwerking werd beklonken. Sindsdien voorziet In2Food de kaasboerderij onder meer van foam en CIP reinigingsproducten, Plasticoat, culturen, hulpstoffen zoals calciumchloride en natriumnitraat, zout en vlapoeders. Inmiddels heeft accountmanager Lysette Slof de contacten overgenomen. “Het contact is prettig, ze denkt goed mee en ook zij heeft veel knowhow”, erkent Robbie.

De coatingreceptuur is aangepast om wat meer glans te brengen in de gele kaascoating.

Oplossingen in receptuur en reiniging van In2Food

Tijdens de vernieuwing van Schellach kon Lysette Robbie bij meerdere vraagstukken helpen. Zo was er een vraag over de kaascoating. Na de start met de nieuwe robotbehandelingslijn in de kaasmakerij miste Robbie wat glans in de gele coating. Samen bespraken ze wat nodig was om deze glans weer terug te brengen. In overleg werd de receptuur aangepast. Ook bij de overname van de zuivelproductie kon Lysette van toegevoegde waarde zijn. Zij begeleidde Schellach bij het proces en gaf advies over vlapoeders en zuursels. Lysette: “Dit deed ik samen met mijn collega Erik Löwenthal. Hij is onze productspecialist en kon goede tips geven over het bereidingsproces. Zo kan ik altijd met vragen die dieper ingaan op het proces terecht bij mijn collega’s.” Er werd getest met roeryoghurt die eerst wat zuur was maar later heerlijk mild werd. Robbie is blij met deze service en ontzettend positief over de yoghurtcultuur van In2Food. Ook de klanten in de winkel uiten veel complimenten. Het samen doornemen van alle stappen van het zuivelproces, leverde bovendien extra voordeel op: het inbouwen van een extra ontsmettingsstap na reiniging betekende een verbetering voor de houdbaarheid van de zuivelproducten.

Met een trots totaalpakket de toekomst tegemoet

Robbie praat trots over ‘het totaalpakket’. De nieuwbouw, de modernisering in het bedrijf, de toevoeging van de zuivelproductie, het niveau van zuivel dat er in zo’n korte tijd is bereikt, de samenwerking met het team en de begeleiding van In2Food. De vernieuwde kaasboerderij is klaar voor de toekomst. Althans voor nu, want zoals Robbie zegt: “Voor een gezonde toekomst is het belangrijk dat we samen blijven groeien.”

Meer informatie: www.in2food.nl

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen juli 2024

De noteringscommissie is op 5 juli weer bijeengekomen voor overleg over de noteringen. Lees hier de noteringen voor juli. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Noteringen juni 2024

De noteringscommissie is op 7 juni weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor juni. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit zijn de winnaars van de Nationale Competities Foodspecialiteiten 2024!

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn de winnaars bekendgemaakt. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten