Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


We moeten ons van de beste kant laten zien

Met een scheef oog kijk ik regelmatig naar buiten, het hek staat open. Deze dagen kan er zomaar een auto toeterend het erf op komen rijden om de prijswinnaars van de landelijke Cum Laude te verrassen. Met een moderne roadshow, dwars door het land, wordt de bokaal persoonlijk overhandigd. De promotiecommissie heeft zich ondertussen prima aangepast aan de huidige tijd, waarin we het als Bond toch belangrijk vinden om dit evenement door te kunnen laten gaan. Bravo daarvoor. Ondanks dat ik in het bestuur zit, heb ik me totaal niet bemoeid met de uitslagen van de kaas- en zuivelkeuring. Ik vind het gewoon spannend of wij ook bij de beste zitten dit jaar. Het is de eerste keuring in anderhalf jaar tijd, dat hebben we gemist. Door mee te doen aan keuringen probeer je de kwaliteit van de zuivel te bewaken. Zitten we op de goede weg of moeten we scherper zijn op bepaalde onderdelen? Ondertussen komt een koerier onze gekeurde kaas terugbrengen. Omdat de winkel hier open is, belandt de doorgesneden kaas meteen op de toonbank. Als ik even later terugkom, vraagt één van onze medewerkers of er nog meer kaas uit die partij is. Want wat er lag is alweer opgesneden en helemaal verkocht. Zo blijf ik met een scheef oog naar het hek kijken voor die toeterende auto. Maar die is niet gekomen, dit jaar. Onze algemene ledenvergadering is onlangs gehouden. We hebben de aanwezige leden op de hoogte gebracht van wat wij als Bond van Boerderij Zuivelbereiders allemaal voor de leden doen. Dat de consument en onze toezichthouders steeds kritischer naar ons kijken, houdt ons scherp. Het lijkt wel of wij ons als sector steeds meer moeten verdedigen. We moeten ons van de beste kant laten zien. Daarom zijn we blij dat er zoveel positieve reacties op de campagne ‘oktober boerenkaasmaand’ binnenkomen. In deze uitgave zie je een hoop blije gezichten van prijswinnende deelnemers. Nogmaals gefeliciteerd allemaal, doe je voordeel ermee. En voor wie de keuringsuitslagen niet meevielen, herhaal ik de woorden van mijn vader: tentoonstellingen zijn teleurstellingen. Volgende keer beter!

Namens de Bond van Boerderijzuivelbereiders,
Theo Dekker (voorzitter)

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

“Ik hoef de mensen echt niet te vertellen hoe ze kaas moeten maken.”

Bert Andreae werkt sinds 1997 bij het COKZ, het Centraal Orgaan voor KwaliteitsZaken. Lees hier het hele verhaal! […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Crowdfunding

Crowdfunding. In 2019 verhuisden Mieke en Gerard Mul, samen met hun jonge kinderen van Drenthe naar Warmond, naar Boerderij Boterhuys. […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Brian Luikel: “Alles van Nederlandse bodem”

Brian Luikel is eigenaar van Restaurant Neder in Alkmaar. “Ik heb nooit een koksopleiding gevolgd." Lees hier zijn verhaal. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten