Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuut


pasteur_boerenzuivel

Waar moet je op letten bij de werking van een pasteur?

In de vorige editie van Boer en Zuivel is het pasteurisatieproces voor de kaasmelk om boerenambachtskaas en kaas van de boerderij te kunnen produceren uitgebreid besproken. Maar hiernaast is het ook belangrijk om te weten voor extra voorzieningen nodig zijn om een pasteur te laten werken. Wij leggen het uit!

Verwarming

Als eerste is de verwarming van belang. Deze kan elektrisch zijn, met een verwarmingsketel of met een warmtepompinstallatie. Zowel de benodigde capaciteit aan warmte als een juiste (hoge) watertemperatuur zijn essentieel en bepalend voor de specificaties van de verwarming.

Watercapaciteit

De watercapaciteit van drinkwater is een onderdeel dat vaak wordt vergeten. Voor een optimale werking van een pasteur moet de capaciteit van drinkwater minstens gelijk zijn aan de pasteurcapaciteit. Tijdens de opstart van het pasteurisatieproces wordt de pasteur met schoon drinkwater op de juiste temperatuur ingesteld, daarna wordt het water door de melk uit het systeem gedrukt.

Perslucht

Perslucht is noodzakelijk voor de kleppen die op de pasteur zijn geïnstalleerd. Ook de beveiligingsklep voor onderpasteurisatie werkt op perslucht. En ook andere proceskleppen in het systeem zijn luchtgestuurd. Natuurlijk moet de perslucht schoon en droog zijn voor het behoud van de installatie. Na pasteurisatie wordt de pasteur gereinigd met loog of zuur. Voordat er gereinigd wordt, moet de pasteur met water worden doorgespoeld om de aanwezige melkresten zo veel mogelijk uit het systeem te verwijderen. Spoelwater en reinigingswater worden hierbij afgevoerd naar het afvalwater.

Wettelijke aspecten

Jaarlijks moet het systeem worden gecertificeerd. Dit beperkt zicht niet tot de temperatuuropnemers. Ook de werking van de beveiligingsklep tegen onderpasteurisatie moet worden getest. Verder moet van de gepasteuriseerde kaasmelk het fosfatasegehalte worden gemeten. Alle onderzoeken en de certificering moeten worden gedocumenteerd. Daarnaast moet de kritische procesinformatie van het pasteurisatieproces automatisch worden geregistreerd, zoals onder andere de pasteurisatietemperatuur.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen juli 2024

De noteringscommissie is op 5 juli weer bijeengekomen voor overleg over de noteringen. Lees hier de noteringen voor juli. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Noteringen juni 2024

De noteringscommissie is op 7 juni weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor juni. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit zijn de winnaars van de Nationale Competities Foodspecialiteiten 2024!

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn de winnaars bekendgemaakt. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten