Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


voordelen_weidegang_klimaat_boer_zuivel

Voordelen weidegang voor klimaat

Is melk van grazende koeien beter voor het klimaat dan melk van koeien die op stal staan? Melkproductie op basis van weidegang kan een hoge melkopbrengst combineren met een lage methaanuitstoot, zonder geïmporteerd voer. Het voordeel? Zo dragen boeren bij aan klimaatbescherming en kunnen ze tegelijkertijd extra diensten leveren voor de biodiversiteit. Dat tonen onderzoekers aan van de faculteit Landbouw- en Voedingswetenschappen van de universiteit van Kiel in Duitsland.

Koeien in de wei

Het aantal koeien in Duitsland dat graast, neemt af. En dat terwijl begrazing internationaal wordt beschouwd als de meest kosteneffectieve manier om veevoeder te verstrekken dat niet concurreert met menselijke voeding. Grasland is bovendien een van de belangrijkste koolstofreservoirs en dus belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. Koeien stoten wel methaan uit als bijproduct van de spijsvertering, wat bijdraagt tot klimaatverandering.

Jersey koeien

Onderzoekers van de faculteit Landbouw- en Voedingswetenschappen van de CAU hebben in het kader van het EU-project ‘SusCatt’ de melkopbrengsten van grazende Jersey-koeien op de proefboerderij Lindhof gedurende een periode van een jaar geregistreerd en de methaanuitstoot van de grazende koeien in verschillende campagnes gemeten. De koeien graasden in twee groepen op een eenvoudig graslandmengsel van witte klaver en raaigras, of op een gevarieerd mengsel van acht soorten, waaronder weidekruiden en andere peulvruchten. Bovendien kregen zij dagelijks in de stal een klein aanvullend krachtvoer van twee kilogram (ongeveer 12 tot 15 procent van de totale drogestofopname).

Hoge melkopbrengst

Het resultaat van het onderzoek? De melkopbrengst van de koeien was niet alleen hoog en vergelijkbaar met die van Jersey-koeien uit een andere studie, de melkopbrengst kon zelfs nog aanzienlijk worden verhoogd bij de soortenrijke beslagen en bedroeg gemiddeld tot 30 kilogram standaardmelk (ECM) per koe per dag in de vroege lactatiecurve. Aangezien Jersey-koeien met ongeveer 430 kg lichaamsgewicht lichter zijn dan Holstein-Friesian-koeien, is dit een hoge prestatie in verhouding tot het lichaamsgewicht. Deze melk is ook van uitstekende kwaliteit met vetgehalten van gemiddeld vijf tot zes procent.

Lage methaanuitstoot

Ook de methaanvorming nam licht toe met ongeveer tien procent, maar de totale methaanuitstoot bleef op een zeer laag niveau in vergelijking met de internationale literatuur, namelijk ongeveer acht tot tien gram methaan per kilogram standaardmelk.

Bron: Universität Kiel

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen april 2024

De noteringscommissie is op 5 april weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor april. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Cum Laude Awards 2024

Alle winnaars van een platina medaille worden een voor een op het podium geroepen. Bekijk alle winnaars van de Cum Laude Awards hier. […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Ferry Wijsman: “Groente is superdivers!”

Ferry Wijsman verzorgde het sponsordiner. Kaas van de boerderij en boerderijzuivel speelt een grote rol in zijn bestaan als chef-kok. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten