Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Regionale_kaas_zuivel_keuringen_Boerenzuivel

Regionale kaas- en zuivelkeuringen 2021

Afgelopen jaar mochten er weer kaas- en zuivelkeuringen plaatsvinden, al was dat helaas niet voor elke regio mogelijk. Bovendien mocht er geen publiek bij aanwezig zijn. Maar desondanks kunnen de kaasdagcommissies die de keuringen organiseerden, terugkijken op een geslaagde kaas- en zuivelkeuring. De uitslagen van de regionale keuringen staan op de volgende pagina’s.

Kaasdagcommissies

In juni 2021 heeft de Bond de kaasdagcommissies gevraagd om via Teams bij elkaar te komen om zo van gedachten te wisselen over hoe er in 2021 invulling gegeven kon worden aan de jaarlijkse regionale keuringen. Iedereen had het idee dat de keuringen, weliswaar met beperkingen, wel door zouden kunnen gaan. In de praktijk bleek dat echter anders. Helaas konden de kaaskeuringen van de regio’s Bodegraven, Krimpenerwaard en Zuid-Nederland vanwege de coronamaatregelen geen doorgang vinden. De kaasdagcommissies Hoornaar en Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden namen het besluit om de keuringen samen te organiseren.

Kaaskeuring

Gezien de omstandigheden was de opkomst over het algemeen goed. De kwaliteit van de kaas was eveneens goed en er werd opgemerkt dat de categorie ‘kaas van de boerderij’ groeit. Een team van de regio Hoornaar/Ottoland is de prijzen persoonlijk gaan uitreiken aan de winnaars van hun regio. Zo wordt er ingespeeld op de huidige situatie. Eenieder gaat ervanuit dat 2022 weer een normaal jaar zal worden. Dat de regionale keuringen weer gehouden kunnen worden zoals we gewend zijn!

Praatje van de bond

Verschillende bestuursleden van de bond hebben een praatje gehouden. De onderwerpen die zijn besproken, waren onder andere de keurmerken, een update over het fosfaatoverleg met het ministerie, de ALV die in september is gehouden in plaats van in maart, plus de opleidingen en cursussen. Het voorstel van Regio Noord-Oost Nederland voor het oprichten van een studieclub is met enthousiasme ontvangen. Ook werden de Cum Laude verkiezingen kort ter sprake gebracht, omdat deze vanwege de omstandigheden op een ander tijdstip van het jaar zijn gehouden. In 2022 zal deze weer gewoon in maart plaatsvinden.

Uitslagenlijst

De hiernavolgende nationale uitslagenlijst kan onvolkomenheden bevatten. Elke kaasdagcommissie heeft een andere registratiemethode, waardoor het niet altijd eenvoudig is om voor een goede weergave te zorgen.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen voor mei 2023

De noteringscommissie is op vrijdag 5 mei weer bijeengeweest voor overleg over de noteringen. Lees hier de noteringen voor mei. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Nieuw bestuurslid: Marjon Verkleij

Marjon Verkleij – van Brentano’s Kaasboerderij in Alphen aan den Rijn – is een nieuw gezicht in het bestuur van de BBZ. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Overheerlijke Oudenboerenkaasbroodjes

Overheerlijke Oudenboerenkaasbroodjes. Bekijk hier de ingrediënten voor het recept en lees de bereidingswijze. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuten