Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Noteringen_januari_BoerenZuivel

Noteringen voor september 2023

De noteringscommissie is op 1 september 2023 weer bijeengeweest voor overleg over de notering.

Op de zuivelmarkt is geen enkele verbetering opgetreden sinds vorige maand. Gebrek aan belangstelling bij de afnemers is de oorzaak. De prijzen van vooral boter en melkpoeder staan nog steeds onder druk en zijn eerder gedaald dan gestegen. De andere (vloeibare) producten laten een wisselend beeld zien, afhankelijk van tijdelijke vraag en seizoensinvloeden. De fabriekskaas is wel stabiel, maar op een lager niveau. De melkprijs lijkt door bovengenoemde factoren ook weer verder te dalen.

De markt voor kaas gemaakt op de boerderij is daarentegen positief gestemd. De vraag is, na de zomer- en vakantieperiode, prima. Klanten zijn inmiddels weer terug van vakantie. De winkels moeten weer bevoorraad worden. Traditioneel wordt in het laatste kwartaal van het jaar de hoogste omzet gedraaid. Het tekort aan oude en belegen kaas wordt langzaam kleiner, de aanvoer is inmiddels wel in balans met de afzet.

Het verschil tussen de hoogte van de huidige notering en de melkprijs wordt nu wel erg groot. Dit kan ertoe leiden dat er meer melk wordt aangekocht om op de boerderij te verkazen. Voor deze kaas moet er wel plaats zijn in de markt, dat is een aandachtspunt. Ook de koopkracht bij de consument is bij de huidige inflatie een zorg. Dit maakt het perspectief op de langere termijn wat onzeker. De commissie heeft besloten op dit moment de noteringen onveranderd te laten. De stemming is goed.

Alle noteringen zijn dus ongewijzigd vastgesteld en luiden als volgt:

Tot zover de noteringen voor september, de volgende bijeenkomst staat gepland voor 6 oktober 2023.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

“Ik hoef de mensen echt niet te vertellen hoe ze kaas moeten maken.”

Bert Andreae werkt sinds 1997 bij het COKZ, het Centraal Orgaan voor KwaliteitsZaken. Lees hier het hele verhaal! […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Crowdfunding

Crowdfunding. In 2019 verhuisden Mieke en Gerard Mul, samen met hun jonge kinderen van Drenthe naar Warmond, naar Boerderij Boterhuys. […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Brian Luikel: “Alles van Nederlandse bodem”

Brian Luikel is eigenaar van Restaurant Neder in Alkmaar. “Ik heb nooit een koksopleiding gevolgd." Lees hier zijn verhaal. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten