Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Noteringen voor november 2023

De noteringscommissie is op 3 november weer bijeen geweest voor overleg over de notering.

De zuivelmarkt laat zich van zijn goede kant zien. In de afgelopen weken zijn de noteringen van veel producten gestaag gestegen. Kennelijk is er weer meer kooplust bij de afnemers. Vooral melkvet (room en boter) is goed gevraagd. Tevens speelt mee dat de melkaanvoer wat lager lijkt te zijn dan vooraf werd ingeschat. Blauwtong onder de koeien in sommige delen van het land is wellicht mede de oorzaak van een lagere melkproductie. De prijs voor melk op de spotmarkt ligt voortdurend iets hoger dan de uitbetaalde prijs bij de melkfabrieken. Deze laatste stijgen inmiddels ook weer iets.

Op de markt voor kaas gemaakt op de boerderij is vrijwel niets veranderd. Of het moet zijn dat de vraag inmiddels nog iets groter is geworden dan het aanbod. Het knelt dat er nog steeds gebrek is aan extra belegen en oude kaas. De verkoop loopt goed en handelaren willen hun klanten niet teleurstellen, maar er is kennelijk toch te weinig kaas opgelegd in het laatste jaar. Handelaren ruimen hun laatste partijen overjarige kaas op en voor de nieuwe aanvoer is meestal wel direct een bestemming. Veel bereiders zullen deze vraag vanuit de handel herkennen. De laatste maanden van het jaar zijn altijd spannend, maar er kan veel kaas verkocht worden tot de kerstmis. Daarna wordt het rustiger. De commissie ziet geen aanleiding om de notering te wijzigen. De stemming is goed.

Tot zover, de volgende bijeenkomst staat gepland voor 1 december 2023.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

“Ik hoef de mensen echt niet te vertellen hoe ze kaas moeten maken.”

Bert Andreae werkt sinds 1997 bij het COKZ, het Centraal Orgaan voor KwaliteitsZaken. Lees hier het hele verhaal! […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Crowdfunding

Crowdfunding. In 2019 verhuisden Mieke en Gerard Mul, samen met hun jonge kinderen van Drenthe naar Warmond, naar Boerderij Boterhuys. […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Brian Luikel: “Alles van Nederlandse bodem”

Brian Luikel is eigenaar van Restaurant Neder in Alkmaar. “Ik heb nooit een koksopleiding gevolgd." Lees hier zijn verhaal. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten