Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Nieuw bestuurslid in de schijnwerpers

Margret Blaauboer is de nieuwe secretaris in het bestuur van de BBZ. Ze komt oorspronkelijk uit de Wieringerwaard en is een geboren en getogen boerendochter. Haar ouders hadden vroeger een gemengd bedrijf, met koeien en akkerbouw, dat overgenomen is door haar broer. Ze studeerde levensmiddelentechnologie op de landbouwschool en werkte uiteindelijk 36 jaar in de levensmiddelen. Eerst als ploegleider in de oude Drostefabriek en later – wat dichter bij huis – bij de koekfabriek in Broek op Langedijk als productiemanager. De laatste 15 jaar is ze nog iets dichter bij huis werkzaam geweest als QA/QC in de kwaliteitsdienst van Albert van Zoonen in Schagen, waar loempia’s en gepaneerde kaasproducten (diepgevroren) geproduceerd worden.

“Vanuit mijn moeder’s familie heb ik een vervallen stolpboerderij overgenomen, die ik samen met m’n broer en een kennis uit de bouw heb opgeknapt. Toen kwam ook Theo Dekker vanuit Assendelft hier met zijn bedrijf. Hij moest kiezen tussen koeien en geiten. Het werden de geiten, compleet met kaasmakerij. Enige tijd terug vertelde Heleen Brantenaar dat ze afscheid nam van het bestuur van de BBZ. Theo dacht dat dat wel een mooie job voor mij kon zijn. Levensmiddelen vind ik ontzettend interessant en het werk voor de BBZ haakt daar mooi bij aan. Ik heb inmiddels wel een goed beeld van wat het werk allemaal inhoudt. In het begin vond ik het best veel. Maar ik begin nu overzicht te krijgen. Bovendien, Heleen is heel toegankelijk. Die kan ik altijd even bellen als iets me niet duidelijk is. Dat is heel fijn.”

Wat vind je belangrijk om aan te pakken?

“Voor de rauwmelkse sector is dat toch wel het hele STEC-verhaal. Ik verdiep me in wat er al aan onderzoek is gedaan en probeer wat lijntjes uit te zetten om meer te weten te komen over STEC en over mogelijke onderzoeken die daar nog naar gedaan kunnen worden. Want het is écht een belangrijk onderwerp. We hopen dat eind van het jaar de nieuwe Hygiënecode af is. Deze moet ook goed werkzaam zijn voor de rauwmelkse sector. Het gros van de leden verwerkt nog rauwmelks, dat moet in de toekomst mogelijk blijven.

Ik begreep dat je ook wat met paarden hebt?

“Op de eerste plaats ben ik in hart en nieren boerin. Maar mijn passie ligt naast de levensmiddelen ook bij paarden. Ik geef ponyles aan kinderen en rij twee paarden van vijf en zes jaar die ik meeneem naar dressuurwedstrijden. Die van zes heb ik als veulen gekocht en die andere kwam hier als driejarige. Een mooie uitdaging die niet vanzelf gaat!

Wil je tenslotte nog iets kwijt?

“Ik hoop dat ik wat kan betekenen voor de boeren. Ze kunnen me altijd bellen als er iets is. We willen ze graag helpen. Want we behartigen tenslotte hun belangen!”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen juni 2024

De noteringscommissie is op 7 juni weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor juni. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit zijn de winnaars van de Nationale Competities Foodspecialiteiten 2024!

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn de winnaars bekendgemaakt. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Veiling van de Reuzengraskaas levert recordbedrag van € 23.200,- op

Kaaskoning John de Goey doet laatste bod veiling Nationale Graskaasdag 2024 en is koper van de reuzengraskaas. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten