Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuten


Melkprijs-FrieslandCampina-steeg-in-2019

Melkprijs FrieslandCampina steeg in 2019 met 1,2 procent

Dankzij de hogere nabetaling is de melkprijs van FrieslandCampina in 2019 met 1,2 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor naar 36,49 euro per 100 kg standaardmelk. De melkprijzen van zuivelondernemingen in de Europese Unie daalden met gemiddeld 0,5 procent naar 34,06 euro per 100 kg. Dat staat in de nieuwe jaarlijkse internationale melkprijsvergelijking (pdf) van LTO Nederland.

Volgens LTO is 2019 opnieuw een gemiddeld melkprijsjaar geworden, maar was de prijsontwikkeling gedurende het jaar wel bijzonder door de relatief geringe variatie in maandelijkse melkprijzen.

VLOG-melk

De prijsdaling van de Europese melkprijzen is in 2019 mede beperkt gebleven doordat vanaf 2019 de (gemiddelde) premies voor GMO-vrije melk (of VLOG-melk) zijn verwerkt in de berekende melkprijzen. Zonder deze premies zou de gemiddelde melkprijs niet met 0,16 euro maar met 0,30 euro per 100 kg zijn gedaald. Daarnaast is het effect van deze wijziging alleen zichtbaar in de melkprijzen van de Duitse ondernemingen.

Melkprijzen buiten EU (fors) gestegen

Buiten de EU zijn de melkprijzen niet gedaald, maar (fors) gestegen. Meest opvallend is de grote stijging in de Verenigde Staten naar gemiddeld 38,16 euro per 100 kg melk. Wel moet hierbij volgens LTO worden opgemerkt dat de melkprijzen in de VS in 2018 relatief laag waren.

Daling melkprijzen in eerste helft 2020

De melkprijzen zijn vanaf maart 2020 duidelijk gedaald. Hoewel de corona-uitbraak hierbij een rol speelde, is een prijsdaling in deze periode niet ongewoon. Dit blijkt uit een vergelijking van de maandelijkse prijzen in 2020 met de gemiddelde melkprijzen van de voorgaande vijf jaren (2014 tot en met 2018). De prijsdaling voelde volgens LTO waarschijnlijk harder aan, omdat door de positieve markt- en melkprijsverwachtingen aan het begin van het jaar een verbetering van de melkprijzen werd verwacht.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen voor maart 2023

De noteringscommissie is op vrijdag 3 maart weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor maart. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit deed BBZ

Het afgelopen jaar heeft de BBZ weer de nodige controles uitgevoerd voor de GMP+ leden die meedoen met het GMP+ programma. Lees hier meer! […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Overnight oatmeal met boerenyoghurt

Overnight oatmeal met boerenyoghurt. Bekijk hier de ingrediënten voor het recept en lees de bereidingswijze. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuten