Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 5 minuten


Land_van_Boer_en_Zuivel_Theo_Dekker_meer_tijd_Utopia_Hoeve_BoerenZuivel

Land van Boer en Zuivel: Theo Dekker krijgt meer tijd voor Utopia Hoeve

“Brede blik bracht mijn boerderij óók veel”

Negen jaar lang combineerde Theo Dekker het runnen van Utopia Hoeve met zijn werkzaamheden voor de Bond van Boerderijzuivelbereiders. In maart neemt hij afscheid als voorzitter en zal hij weer alle aandacht hebben voor zijn geitenboerderij, maar ook voor zijn geliefde Margret, die zijn bestuursfunctie mede mogelijk maakte.

Jeetje Theo, je stopt ermee!

“Ja, en dat is goed zo. Het is mooi dat andere mensen verder gaan met waar wij gebleven zijn. Toen ik begon was mijn belangrijkste doel om boerderijzuivel beter op de kaart te zetten. Wat wij doen is prachtig en past ontzettend goed bij de huidige tijd. Wat is duurzamer dan een product dat gemaakt wordt op de plek waar ook de ingrediënten tot stand komen? En wie kan nog meer zeggen dat ‘ie een dagvers product maakt? Dat zijn thema’s waar de consument nu waarde aan hecht, dus er zijn ontzettend veel kansen voor boerderijzuivelbereiders. De afgelopen jaren zijn mooie stappen gezet om dat verhaal ook te vertellen. Denk aan de consumentencampagnes en de vele gesprekken die gevoerd zijn met toezichthouders en andere partijen.”

Verscheen de BBZ niet ook in de Washington Post? “Dat klopt ja, dat ging over de kaasdiefstal dit jaar. Op één dag had ik drie tv-zenders over de vloer. Dat was een beetje te gek hoor. Moet je je voorstellen: je bent hartstikke veel tijd kwijt aan zo’n interview en de hele boerderij staat op z’n kop. Uiteindelijk wordt er een hoop geknipt en geplakt en worden maar een paar zinnen uitgezonden. Heb ik daar zoveel tijd in gestoken, dacht ik toen. Maar ach, het was ook een bijzondere ervaring en we hebben ons gezicht weer laten zien. We staan er goed op als boerderijzuivelbereiders en het is mooi dat ze ons weten te vinden. Dat maakt de stap naar de media voor de BBZ ook een stuk kleiner.”

Theo_Dekker_Land_van_BoerenZuivel

Hoe combineer je het bestuursleven met het boerenleven?

“Ik moet zeggen dat Margret die combinatie echt mogelijk heeft gemaakt. Een goede boerin is het halve werk; dat gezegde kan ik alleen maar beamen. En een vaste knecht die zelfstandig kan melken helpt ook mee. Misschien moet het ook niet zo los van elkaar gezien worden. Want mijn bestuursleven heeft mijn boerderij ook veel gebracht. Ik heb veel mensen binnen en buiten de sector ontmoet. Van collega’s leer je hoe het anders kan, zuiveladviseurs hebben me van kennis voorzien die mijn producten aanzienlijk hebben verbeterd en ik heb dankzij het BBZ-netwerk ook veel meegekregen van afzet- en marketingprincipes. Het heeft me een betere ondernemer gemaakt. Ik denk dat het voor elke boer belangrijk is om verder te kijken dan je eigen erf. Om te zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Van veel lastige zaken dacht ik vaak: dat lossen we toch even aan de keukentafel op? Nu weet ik dat het soms ingewikkelder ligt.”

Je zegt dat je je producten verbeterd hebt, hoe?

“Als je enkele jaren geleden geitenkaas op je boterham of over een gerecht deed, dan proefde je de geit. Niet vreemd dus, dat de consument met een grote boog om geitenproducten heen liep. Koeienproducten waren al veel verder in hygiëne en huisvesting, waardoor het product schoner was en lekkerder smaakte. Hoewel mijn ouders koeien hadden, vond ik geiten van jongs af aan al leukere dieren en werd ik dus geitenboer. Dat bracht uitdagingen met zich mee, want geiten zijn gevoeliger voor ziektes en de kennis van dierenartsen en voervoorlichters was vooral op koeien gericht. De kennis die ik van koeien had door de boerderij van mijn ouders, heb ik gebruikt voor mijn geitenboerderij. En door de mensen die ik via de BBZ leerde kennen kon ik mijn product elk jaar verbeteren. Ik ging meedoen aan wedstrijden en durf nu te zeggen dat het geitenproduct flink in kwaliteit is verbeterd. Elk jaar neemt de vraag toe. Niet alleen omdat veel mensen een allergie voor koemelk ontwikkelen en omdat geitenmelk veel gezondheidsvoordelen heeft, maar ook omdat geitenmelk gewoonweg lekkerder smaakt dan een jaar of tien geleden.”

Waarom geiten? Geen melkrobot is veilig voor ze.

“Dat klopt, die vreten ze bij wijze van spreken op. Geiten zijn ontzettend dwars. Ik plan ook geen afspraken meer vlak nadat ik moet melken, want zodra ik gestrest ben omdat ik een afspraak moet halen, is er geen beginnen meer aan met die beesten. Het lijkt wel alsof ze onrust voelen, dan vliegen ze alle kanten op. Waarom dan tóch geiten? Ik weet het niet. Als klein jochie had ik al een geit omdat ik het leuke dieren vind. Het zijn gewoon dieren met humor, heerlij k om naar te kijken. Dat vindt ook de consument; op TikTok is mijn populairste video bij na twee miljoen keer bekeken! Praktisch gezien zijn geiten natuurlij k kleiner, waardoor je je met geiten makkelijker kan redden dan met koeien. Als een koe gaat kalveren heb je een man extra nodig; bij een geit kan ik dat makkelijk zelf. Momenteel geldt ook dat er geen melkquotum of fosfaatrechten voor ons gelden. Dat maakt het op het gebied van wet- en regelgeving interessanter om geiten te houden. Daar zal op den duur wel verandering in komen.”

Geiten_Theo_Dekker_UtopiaHoeve_BoerenZuivel

De wet- en regelgeving heeft niet stilgestaan de afgelopen negen jaar…

“Zeker niet, daar zijn we druk mee geweest. We hebben ons geluid goed laten horen, maar het is nooit klaar. De BBZ mag niet verslappen, moet in gesprek blij ven met ministeries en toezichthouders. Dat is nu nog belangrijker dan negen jaar geleden.”

En dat doel van negen jaar geleden, is dat bereikt?

“Ik vind van wel. Boerderij zuivel staat goed op de kaart, stakeholders weten ons te vinden en veel consumenten kennen de meerwaarde van onze producten. Maar nog niet iedereen, dus we moeten ons verhaal blij ven vertellen en we moeten laten zien wat voor moois we maken op onze boerderij.”

Terrein_Theo_Dekker_Utopiahoeve_BoerenZuivel

Dus jij blijft lekker TikTokken?

“Haha, ja! Hartstikke leuk om die filmpjes te maken. Verder zal ik vast nog achter de schermen betrokken blij ven bij de BBZ, dat zou ik leuk vinden. Maar ik vind het ook fijn dat ik straks de ruimte heb om te werken aan een stabiel bedrijf. Met de coronacrisis net achter de rug, een oorlog in Oekraïne en een economische crisis in het vooruitzicht, is het goed om rust in de tent te hebben. En natuurlijk ga ik mijn producten – net als de afgelopen jaren – verder verbeteren en hoop ik in 2023 de beste kaas van Nederland… nee, van de wereld, te maken!” Bekijk hier het account.

Bekijk de video!

Leonie gaat op bezoek bij de Utopia Hoeve en neemt een fles champagne mee, want dat is zo lekker met geitenkaas!

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen juni 2024

De noteringscommissie is op 7 juni weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor juni. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit zijn de winnaars van de Nationale Competities Foodspecialiteiten 2024!

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn de winnaars bekendgemaakt. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Veiling van de Reuzengraskaas levert recordbedrag van € 23.200,- op

Kaaskoning John de Goey doet laatste bod veiling Nationale Graskaasdag 2024 en is koper van de reuzengraskaas. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten