Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuut


Kaasboerderij-opstap-arbeidsmarkt

Kaasboerderij als opstap naar ‘droombaan’

De familie Bosma van kaasboerderij Poldergenot heeft medewerkers in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar van het etiket ‘zorgboerderij’ wil Johan Bosma niets weten. “Met koeien melken en kaas maken verdienen we ons geld”, vertelt hij in het juninummer van De Zelfkazer.

Alle melk van de 240 koeien wordt verwerkt tot kaas in de kaasmakerij van de familie Bosma in Rutten in de Noordoostpolder. De kaasmakerij is in februari uitgebreid.
Tot 2015 regelde Johan de afzet van de kaas zelf. “Nu produceren we voor bijna honderd procent voor Vandersterre, een klein deel leveren we rechtstreeks aan horecagroothandel Hanos.”

Werkervaringsplek

Naast de kaasproductie concentreert de kaasboerderij in Rutten zich vijf dagen per week op het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die structuur en duidelijkheid nodig hebben. “Zij hebben bij ons een werkervaringsplek. Het is de bedoeling dat ze doorstromen naar regulier werk.” Met de zorgtak wordt geen geld verdiend, zegt Johan, maar hij vertelt er met minstens zoveel enthousiasme over als over de koeien en kaasmakerij.

Het ‘normale’ leven

Johan wil in samenwerking met de gemeenten de zorg voor zijn werknemers verder professionaliseren om ze verder te kunnen helpen in het ‘normale’ leven. “Zelfstandig wonen en wat daarbij komt kijken, zoals wassen en boodschappen doen, is voor jou en mij misschien heel normaal, maar voor hen vaak niet. We willen ernaartoe dat de medewerkers na verloop van tijd zelfstandiger worden en wellicht door kunnen stromen naar hun ‘droombaan’.”

Lees het hele artikel in De Zelfkazer van juni (verschijningsdatum 12 juni).

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen juni 2024

De noteringscommissie is op 7 juni weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor juni. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit zijn de winnaars van de Nationale Competities Foodspecialiteiten 2024!

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn de winnaars bekendgemaakt. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Veiling van de Reuzengraskaas levert recordbedrag van € 23.200,- op

Kaaskoning John de Goey doet laatste bod veiling Nationale Graskaasdag 2024 en is koper van de reuzengraskaas. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten