Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuten


Kaasboerderij-opstap-arbeidsmarkt

Kaasboerderij als opstap naar ‘droombaan’

De familie Bosma van kaasboerderij Poldergenot heeft medewerkers in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar van het etiket ‘zorgboerderij’ wil Johan Bosma niets weten. “Met koeien melken en kaas maken verdienen we ons geld”, vertelt hij in het juninummer van De Zelfkazer.

Alle melk van de 240 koeien wordt verwerkt tot kaas in de kaasmakerij van de familie Bosma in Rutten in de Noordoostpolder. De kaasmakerij is in februari uitgebreid.
Tot 2015 regelde Johan de afzet van de kaas zelf. “Nu produceren we voor bijna honderd procent voor Vandersterre, een klein deel leveren we rechtstreeks aan horecagroothandel Hanos.”

Werkervaringsplek

Naast de kaasproductie concentreert de kaasboerderij in Rutten zich vijf dagen per week op het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die structuur en duidelijkheid nodig hebben. “Zij hebben bij ons een werkervaringsplek. Het is de bedoeling dat ze doorstromen naar regulier werk.” Met de zorgtak wordt geen geld verdiend, zegt Johan, maar hij vertelt er met minstens zoveel enthousiasme over als over de koeien en kaasmakerij.

Het ‘normale’ leven

Johan wil in samenwerking met de gemeenten de zorg voor zijn werknemers verder professionaliseren om ze verder te kunnen helpen in het ‘normale’ leven. “Zelfstandig wonen en wat daarbij komt kijken, zoals wassen en boodschappen doen, is voor jou en mij misschien heel normaal, maar voor hen vaak niet. We willen ernaartoe dat de medewerkers na verloop van tijd zelfstandiger worden en wellicht door kunnen stromen naar hun ‘droombaan’.”

Lees het hele artikel in De Zelfkazer van juni (verschijningsdatum 12 juni).

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen voor maart 2023

De noteringscommissie is op vrijdag 3 maart weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor maart. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit deed BBZ

Het afgelopen jaar heeft de BBZ weer de nodige controles uitgevoerd voor de GMP+ leden die meedoen met het GMP+ programma. Lees hier meer! […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Overnight oatmeal met boerenyoghurt

Overnight oatmeal met boerenyoghurt. Bekijk hier de ingrediënten voor het recept en lees de bereidingswijze. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuten