Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Fijnproever_Ingeborg_Boerenzuivel

Ingeborg van den Heuvel: “Achter elke kaas zit een verhaal”

Ingeborg van den Heuvel is salesmanager bij Zijerveld, de kaasgroothandel die meer dan honderd jaar bestaat. Ingeborg is verantwoordelijk voor kaasspeciaalzaken en alle kaasverkoop op de ‘ouderwetse’ markt. “Het is een uitdagende job, omdat je met veel ondernemers in aanraking komt. De een heeft een eenvoudig assortiment, de ander juist weer veel diepgang. Voor iedereen hebben we een passend concept.”

“Zijerveld is partner van het kaasgilde. Het gilde helpt en ondersteunt de verkoop van buitenlandse kaas in de breedste zin van het woord. Dertig jaar geleden is het gilde opgericht als ‘Franse kaasgilde’. Een aantal jaar terug is besloten dat het gilde er is voor buitenlandse kaas in het algemeen. Om de bekendheid te verbeteren, zodat kazen niet verloren gaan door de tand des tijds.”

“Als we in termen van Boer en Zuivel blijven, Boeren Leidse Kaas is zo’n kaas die op uitsterven staat. Er wordt nog maar weinig van gemaakt, het heeft z’n eigen regels en is in het land vrij onbekend. Hoe voorkom je dat deze kaas straks niet meer gemaakt wordt? Door de kaas te promoten. Dat doet de BBZ op hun manier. En dat doen wij met het gilde voor buitenlandse kazen. We proberen connecties te leggen in het buitenland. We bundelen de krachten en geven workshops over buitenlandse kazen. Achter elke kaas zit een verhaal. Het is mooi om die verhalen te vertellen aan de ondernemers in het land. Dat motiveert om de kaas te verkopen. Bovendien komt de consument daardoor terug bij de winkelier.”

“Het kaasgilde organiseert jaarlijks een buitenlandse kaas concours. Bij het blind keuren van Franse kazen moet je je voorstellen dat je een kaasplankje krijgt met twaalf verschillende soorten kaas. Je ziet het zuivel, niet de korst. En dan moet je zeggen, het is die kaas, van die melk, met dàt vetgehalte en een smaakbeoordeling geven. Ik scoorde jarenlang in de hoogste regionen. Nu werk ik mee aan de organisatie en vind het belangrijk dat er zoveel mogelijk deelnemers zij n. Buitenlandse kaas is een bij zonder product, waar je kennis voor nodig hebt. Iedere proeverij is leerzaam, leuk en vooral erg lekker. Het concours is dit jaar op 4 april. Inschrijven kan via www.kaasgilde.nl.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Nieuwe regels rondom STEC: “Zo houden we veiligheid en traditie in balans”

STEC vormt een groeiende uitdaging in de wereld van rauwmelkse kaas. Boeren die rauwe melk verwerken moeten vanaf 1 maart 2025 periodiek testen. […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Land van Boer en Zuivel: “Zo geven wij onze boerderij toekomst”

Een boerderij draaiende houden én vernieuwen: dat is wat Jacolien en Teunis Mandersloot doen. Lees hier meer over IJsboerderij Vrederust. […]
Geschatte leestijd: 6 minuten

Noteringen november 2024

De noteringscommissie is op 1 november weer bijeengeweest voor overleg over de noteringen. Op de zuivelmarkt lijken kopers en verkopers af te wachten welke richting de markt zal nemen. De […]
Geschatte leestijd: 2 minuten