Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuut


Hoe gaan we ervoor zorgen dat we in 2050 nog steeds koeien houden én van koeien houden?

Foto van links naar rechts: Jakob Brand (coach – Rabobank), Kees Peeters (melkveehouder) en Tessa de Jonge (MSc student DIergeneeskunde, UU).
Foto: KeesPeters Hooimelkmethode.

Dat is de vraag die de initiatiefnemers van de ‘Dutch Diary Challenge’ in het voorjaar van 2021 stelden aan melkveehouders uit de regio Noord-Limburg en Oost-Brabant. Hiermee werden melkveehouders uitgedaagd om een vernieuwend idee waar te maken. Een idee dat verschil maakt voor de toekomst van het eigen bedrijf en wellicht zelfs die van de melkveesector. Negen melkveehouders en hun teams namen deel aan een 100 dagen innovatieprogramma en presenteerden hun plannen in het kader van ‘Houden van koeien in 2050’ tijdens de finale op 13 juli aan de jury. Die verkoos het idee ‘Met hooi betere melk’ van Kees Peeters uit Kessel tot winnaar. Volgens Kees is de ‘hooimelkmethode’ een kans voor de toekomst van de melkveesector. Hij gaat op de Zwitserse manier hooi winnen. Het hooi gaat zijn mais voor een groot deel vervangen, wat zorgt voor meer eiwit van eigen land.

Daarmee vervangt hij deels de soja, wat weer zorgt voor minder CO2 uitstoot. Met als bijkomend resultaat: een opener landschap met meer ruimte voor biodiversiteit. “Gezonder voer, gezondere koeien, gezondere melk en daarmee gezondere mensen” aldus de winnaar. De jury roemde zijn idee omdat het drie facetten raakt: het verbetert het bedrijfsproces, de omgeving en de mens. Peeters heeft plannen om in de nabije toekomst echte Limburgse Hooimelk in de winkelschappen te krijgen. Hiervoor wil hij samenwerken met collega melkveehouders uit de provincie.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen april 2024

De noteringscommissie is op 5 april weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor april. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Cum Laude Awards 2024

Alle winnaars van een platina medaille worden een voor een op het podium geroepen. Bekijk alle winnaars van de Cum Laude Awards hier. […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Ferry Wijsman: “Groente is superdivers!”

Ferry Wijsman verzorgde het sponsordiner. Kaas van de boerderij en boerderijzuivel speelt een grote rol in zijn bestaan als chef-kok. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten