Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Historische kaasmarkt en Boerenkaaskeuring 2022

Een mooie afsluiter van de kaaszomerweken!

Na 2 jaar is er op het Kerkplein in Woerden weer de Historische Kaasmarkt, traditioneel is deze feestelijke markt op de laatste zaterdag van de Woerdense Vakantieweek, dit jaar zaterdag 20 augustus. De jeugdkoniging zal in gezelschap van haar hofdames de markt officieel komen openen, door middel van het luiden van de kaasbel. Daarna volgt op het plein de prijsuitreiking van de van de Boerenkaaskeuring welke op vrijdag 19 augustus heeft plaats gevonden. Welke zelfkazende boeren gaan er met de eerste prijs naar huis.

De gekeurde kazen van de kaaskeuring zullen worden tentoongesteld op het Kerkplein, bezoekers kunnen de kazen met de daar bijbehorende juryrapporten bekijken. Aan het publiek zal ook een uitleg worden gegeven hoe kaas gekeurd wordt, waar wordt er op gelet door een keurmeester, kleur, smaak en wat nog meer.

Ook is er de laatste kaasmarkt van het seizoen worden de boerenkazen met handjeklap verhandeld en gaan de boeren en handelaren  touwtrekken om de laatste 2 cent. Een smakelijk en feestelijk spektakel als mooie afsluiter van de kaaszomerweken!

Programma

10.30 uur    
Vertrek van de historisch kaasbrikken en tractoren vanaf het Kaaspakhuis aan de Emmakade naar het Kerkplein.

11.00 uur       
Officiële opening Historische Kaasmarkt dmv het luiden van de kaasbel door de Jeugdkoningin van de Woerdense Vakantie Week.

Op het programma staan vervolgens:

  • Prijsuitreiking Boerenkaaskeuring vrijdag 19 augustus
  • Tentoonstelling gekeurde Boerenkazen
  • Uitleg hoe kazen worden gekeurd.
  • Kaasmarkt, het verhandelen van de kaas met handjeklap tussen boeren en handelaren.
  • Touwtrekken tussen de boeren en handelaren om de laatste 2 centen van de kaas. Winnen de boeren dan brengt de kaas 2 cent meer op, zijn de handelaren sterker dan wordt de prijs 2 cent lager.

Kaaskeuring | vrijdag 19 augustus

De dag voorafgaand de Historische Kaasmarkt vindt de kaaskeuring plaats. De beste Boerenkazen uit de omgeving worden naar het Kaaspakhuis aan de Emmakade in Woerden gebracht voor de kaaskeuring. De keurmeesters zullen de kaas “blind” keuren, zij doen dit altijd in koppels van twee, zodat de kaas zo eerlijk mogelijk wordt beoordeeld. Zij doen dit na uitgebreid kloppen, kijken, voelen, ruiken en natuurlijk proeven en bepalen dan samen de punten.  De verschillende categorieën zijn o.a. jong en belegen Boerenkaas, kruidenkaas en geitenkaas. Ook de is er een categorie voor de inbreng Boerenkaas vanuit de Kaashandel.


Bezoekers kunnen de Historische Kaasmarkt zelf beleven op zaterdag 20 augustus. Iedereen is ook van harte welkom om de kaaskeuring te bekijken in het Kaaspakhuis (Emmakade 6a) op vrijdag 19 augustus in de ochtend vanaf 10.00 uur

De organisator van de Historische Kaasmarkt en Kaaskeuring is het ACW (Agrarisch Centrum Woerden) Kijk voor meer informatie op www.boerenmarktstad.nl of www.beleefwoerden.com.

De uitnodiging!


Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen april 2024

De noteringscommissie is op 5 april weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor april. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Cum Laude Awards 2024

Alle winnaars van een platina medaille worden een voor een op het podium geroepen. Bekijk alle winnaars van de Cum Laude Awards hier. […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Ferry Wijsman: “Groente is superdivers!”

Ferry Wijsman verzorgde het sponsordiner. Kaas van de boerderij en boerderijzuivel speelt een grote rol in zijn bestaan als chef-kok. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten