Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuten


Stand-van-zaken-herziening-hygiënecode-

Herziening van hygiënecode

Stand van zaken

Inmiddels is de BBZ al jaren eigenaar van de hygiënecode. Een veelgebruikte code voor onze leden. Voor de mensen die niet goed weten wat deze inhoudt, gaan we hier nog even terug naar de basis. In deze code maken alle gebruikers collectief een afspraak met het NVWA (dus ook met haar controleur, de COKZ) waar de gemaakte zuivelproducten aan moeten voldoen en wat er minimaal geregistreerd dient te worden om de zuivelerkenning te krijgen én te behouden. Zonder deze erkenning mag u geen producten produceren die door anderen aan de consument worden verkocht. Ook op de ALV is hier aandacht aan besteed. In 2020 is er een begin gemaakt met het herschrijven. De stappen verlopen iets trager dan gehoopt, maar er worden vorderingen gemaakt. De reactie van het NVWA en het COKZ op de ingeleverde stukken zijn positief te noemen.

Begin november is de klankbordgroep opnieuw bij elkaar geweest. Doel van de bijeenkomst was te kijken naar, te spreken over en waar nodig aanvullingen te geven op de nieuwe stroomschema’s, de basisvoorwaarden en het procesbeheersplan. Met deze klankbordgroep is hierover een goed inhoudelijk gesprek gevoerd. Ook normeringen voor uiteenlopende zaken worden besproken. In februari 2022 komt de klankbordgroep opnieuw bijeen. Voor de schrijvers van de code een waardevolle bijeenkomst, omdat zij nu een beter inzicht hebben in wat de leden vinden en willen.

Na het aanpassen van een en ander wordt het wederom naar de instanties gestuurd en kan er, na overeenstemming met die instanties, voorzichtig begonnen worden aan het bespreken van het vervolg op infoblad 85. Hierna het uiteindelijke schrijven van de nieuwe code beginnen. Verwachting is dat het geheel eind 2022 afgerond kan zijn.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen voor mei 2023

De noteringscommissie is op vrijdag 5 mei weer bijeengeweest voor overleg over de noteringen. Lees hier de noteringen voor mei. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Nieuw bestuurslid: Marjon Verkleij

Marjon Verkleij – van Brentano’s Kaasboerderij in Alphen aan den Rijn – is een nieuw gezicht in het bestuur van de BBZ. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Overheerlijke Oudenboerenkaasbroodjes

Overheerlijke Oudenboerenkaasbroodjes. Bekijk hier de ingrediënten voor het recept en lees de bereidingswijze. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuten