Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Gerhard_Flantua_fijnproever_BoerenZuivel

Gerhard Flantua: “Je moet wel even bij ons binnen willen zijn”

Gerhard en Wilma hebben samen 27 jaar een restaurant gehad op Luchthaven Lelystad. Daar werd de aandacht al gewekt voor producten uit de omgeving. In 2016 kregen zij de kans om een boerderij van de Gemeente Lelystad over te nemen. “Bij de overname werd gevraagd een plan te bedenken om boer en burger dichter bij elkaar te brengen. Dat werd Boerkok. Wij wonen zelf in Dronten. Op weg naar de boerderij in Lelystad kan ik kiezen uit vier wegen: de Rietweg, Zeebiesweg, Lisdoddeweg of de Zeeasterweg. Aan die wegen zitten veel van mijn leveranciers. Bij hen koop ik de producten waarmee we in het weekend koken. We werken met het seizoen mee. En met wat de boer heeft om bijvoorbeeld een lekkere stoofschotel mee te maken. Je moet wel even bij ons binnen willen zijn. Wij maken geen lunch voor ‘binnen een kwartiertje weg’. Neem rustig de tijd, dat verstaan we onder ‘slow-mood’. Dat wil ook niet zeggen dat we er uren over doen. Maar het is een bewuste keuze. Zondag ga ik met mijn dochter Sanne naar Toscane. Gaan we worst leren maken bij de Tuscan Butcher. Van kop tot staart. Fabricio, de Italiaanse boer heeft een aantal varkens die op een gewenste leeftijd komt. Die wil hij verwaarden en wij helpen hem daarbij. Als het om kaas gaat, hebben we altijd een bewuste keuze gemaakt voor Boeren Meshangerkaas van de Polderzoom, net buiten Dronten. Heel smaakvol en fameus op onze supertosties. Helaas is Polderzoom gestopt. Gelukkig is er nog veel voorraad, want die kaas is belangrijk voor ons verhaal. Als het om zuivel gaat is de keus wat lastiger, vooral vanwege de houdbaarheid. We zijn enkel in het weekend open voor passanten. Maar wekelijks heb ik wel een bestelling voor Erf-1. Van hun hangop maken wij een Labneh, een Libanese yoghurt, die we veel op broodjes en hapjes gebruiken. Met de buffelmelk van de Buffelcompany in Zeewolde maken we buffelijs. In combinatie met eidooiers van scharreleieren, anijs en een beetje suiker. Dan krijg je een heel lekker ijsje!

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

“Ik hoef de mensen echt niet te vertellen hoe ze kaas moeten maken.”

Bert Andreae werkt sinds 1997 bij het COKZ, het Centraal Orgaan voor KwaliteitsZaken. Lees hier het hele verhaal! […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Crowdfunding

Crowdfunding. In 2019 verhuisden Mieke en Gerard Mul, samen met hun jonge kinderen van Drenthe naar Warmond, naar Boerderij Boterhuys. […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Brian Luikel: “Alles van Nederlandse bodem”

Brian Luikel is eigenaar van Restaurant Neder in Alkmaar. “Ik heb nooit een koksopleiding gevolgd." Lees hier zijn verhaal. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten