Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuut


Energiebesparing-kan-tot-5.000-euro-per-jaar-opleveren

Energiebesparing kan tot 5.000 euro per jaar opleveren

Energiebesparing kan melkveehouders tot 5.000 euro per jaar opleveren. Dat blijkt uit het project Energieneutrale Melkveehouderij dat begon in de provincie Utrecht en onlangs is afgerond. Dat meldt LaMi.

Energieverbruik verduurzamen begint met inzicht in het verbruik. In de melkveehouderij gaat het om het melken, koelen, reinigen, verwarmen van water en de verlichting. Door doordacht te besparen in al deze onderdelen van het bedrijfsproces, kan een melkveehouder zijn energieverbruik van gemiddeld 50 kWh per 1.000 kg melk terugbrengen tot zo’n 26/27 kWh per 1.000 kg melk. Een volledig duurzaam ingericht nieuw bedrijf verbruikt nog maar 20 kWh per 1.000 kg melk. Besparingen kunnen de boer tot wel 5.000 euro per jaar opleveren, aldus LaMi.

Betere afstelling van apparaten

Energiebesparing is goed mogelijk door betere afstelling van apparaten. En zeker ook bij nieuwe investeringen in stallen of apparatuur. Dat vraagt om besluitvorming op basis van het totale kostenplaatje. Dus niet alleen uitgaand van de investeringskosten, maar ook rekenend met de kosten van het onderhoud en de energiekosten. Dat resulteert in maatregelen die aan het eind van de streep meer energie besparen en voordeliger zijn.

Opwekken van duurzame energie

De tweede invalshoek is het opwekken van duurzame energie. Hoe kan een melkveehouder zo veel mogelijk op zijn eigen grond voorzien in zijn eigen energie? Zonnepanelen in combinatie met eventueel een kleine windmolen, zijn relatief eenvoudig te plaatsen en leveren een direct en aansprekend resultaat op.

Masterclass over energieneutraal produceren

Tijdens de Cum Laude Awards op 12 maart gaat de masterclass van Wijsman adviesbureau over energieneutraal produceren en welke subsidies daarvoor aangevraagd kunnen worden. Meer over de masterclasses vindt u op www.boerderijzuivel.nl.

Foto: Wilbert Beerling

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

“Ik hoef de mensen echt niet te vertellen hoe ze kaas moeten maken.”

Bert Andreae werkt sinds 1997 bij het COKZ, het Centraal Orgaan voor KwaliteitsZaken. Lees hier het hele verhaal! […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Crowdfunding

Crowdfunding. In 2019 verhuisden Mieke en Gerard Mul, samen met hun jonge kinderen van Drenthe naar Warmond, naar Boerderij Boterhuys. […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Brian Luikel: “Alles van Nederlandse bodem”

Brian Luikel is eigenaar van Restaurant Neder in Alkmaar. “Ik heb nooit een koksopleiding gevolgd." Lees hier zijn verhaal. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten