Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuut


voorwoord_nostalgie_boerenzuivel

Een stukje nostalgie

Onderin de la kwam ik een vergeeld getuigschrift tegen, ondertekend door de Bond van Boerderijzuivelbereiders. Het getuigschrift is door cursusleider Ben Weijers en een productdeskundige getekend in april 1994. Leuk om daar aan terug te denken; de cursus ‘Boerderijzuivelbereiding’ die toentertijd in de Middenbeemster werd gehouden. Nu 27 jaar later blijkt dat wij onze tijd toen al ver vooruit waren. Met het gele boekje ‘rondom boerenkaas’ en een groene multomap voor aantekeningen leerden we in die middagen veel over het verzuivelen op de boerderij. Het gele boekje gebruik ik nog regelmatig als naslagwerk en de groene map komt ook nog van pas. Van de hele groep enthousiaste leerlingen zijn er in 2021 nog maar 2 fanatieke zuivelbereiders over, waaronder ikzelf.

De BBZ richtte zich vroeger al op het delen van kennis door het organiseren van cursussen. Nog leuker was het om in de jaren daarna medestudenten te ontmoeten op de najaarskeuringen. Die werden wederom door de BBZ georganiseerd en stonden in het teken van luisteren, kijken, voelen, proeven en daarna bijpraten met een biertje erbij. Zo leerde je ook weer mensen kennen waar je van kon leren.

Anno 2021 gaat alles anders. We kunnen elkaar door de huidige maatregelen niet opzoeken om kennis te delen. Daarom ben ik blij dat wij als BBZ meegaan met onze tijd en via onze site Boerderijzuivel.nl de mogelijkheid bieden om kennis online over te brengen. Vooral voor bedrijven die met personeel en stagiairs werken, is het goed om kennis mee te geven. Wij hopen dan ook dat je eens een kijkje neemt op onze site en in het menu kiest voor ‘Educatie’. Daar kun je inloggen bij de zuivelacademie. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met het secretariaat.

Namens de Bond van Boerderijzuivelbereiders

Theo Dekker (voorzitter)

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

De BBZ groeit!

De BBZ krijgt regelmatig aanmeldingen van nieuwe leden. Soms zegt er ook wel eens een lid op. Maar we groeien langzaam! […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Advertorial: Firma C. van ‘t Riet automatiseert de kaasmakerij van boerderij Noordam

Boerderij Noordam heeft recent de kaasmakerij door de firma C. van ’t Riet laten automatiseren. Lees hier meer! […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Arjan Schimmel: “Het imago van de Goudse Kaas is goed”

Arjan Schimmel is voorzitter van Cheese Valley. Deze ‘kaasvallei’ beslaat verschillende gemeentes. Lees hier meer over de fijnproever! […]
Geschatte leestijd: 2 minuten