Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 3 minuten


DSM_BBZ

DSM ondersteunt zuivelsector met steeds meer producten

DSM maakt belofte aan sector waar: “Samen zetten we de zuivel op voorsprong”

De passie, toewijding en het Nederlandse karakter van Koninklijke CSK hebben, een jaar na de integratie, een vaste plek gevonden binnen DSM. En zeker met een plus: als Koninklijke DSM is de organisatie een nóg sterkere partner voor de boer. Samen met de sector ontwikkelt DSM innovaties die de zuivel op voorsprong zetten.

Cum Laude Awards
DSM is dit jaar trotse hoofdsponsor van de Cum Laude Awards en stapt daarmee in de jarenlange traditie van CSK.

DSM

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met DSM. Wil je meer informatie over de oplossingen van DSM? Neem contact op met Ronald ter Woord.

De authentieke cultures en stremsels van CSK hebben Nederlandse kaas wereldwijde roem bezorgd. Een jaar geleden kondigde DSM de integratie van CSK aan. Wat zou dit voor de toekomst betekenen? Zou er een eind komen aan het unieke portfolio? En hoe zou het verder gaan met de productieve samenwerking met de Nederlandse zuivelsector? “Gelukkig hebben we die zorgen kunnen weerleggen. Alles waar CSK voor stond, blijft”, zegt Christian Hemmer, businessmanager kaas bij DSM Food Specialties. Dat is het onderdeel van DSM waar CSK zich bij heeft gevoegd. “Dankzij de samenwerking vergroten we de markt. We bieden een groeiend assortiment aan producten, ingrediënten en oplossingen aan kaasmakers wereldwijd aan. Bovendien ontwikkelen we vanuit het grote wetenschappelijke netwerk en een significante database aan cultures en enzymen snel innovaties, die de sector nieuwe kansen bieden.”

Smaakdifferentiatie

Een mooi voorbeeld van het bundelen van krachten ligt op het gebied van smaakdifferentiatie. “DSM heeft veel ervaring met het ontwikkelen van producten waarmee klanten zich in de markt onderscheiden”, zegt een enthousiaste Christian Hemmer. “Het bedrijf is van oudsher toonaangevend in verzuring. En dankzij de integratie van CSK kunnen we nu sneller producten ontwikkelen die smaak en textuur van de kaas positief beïnvloeden voor smaakdifferentiatie. Daar is veel vraag naar.” De combinatie van de CSK- en DSM-portfolio’s biedt afnemers nieuwe mogelijkheden. Hemmer: “We hebben het CSK-assortiment van Ceska®Star adjunct cultures onder de noemer FlavorWheel™ samengevoegd met DSM’s ‘Delvo®ADD’ adjunct cultures. Het opent voor kaasmakers de weg naar smaakprofielen en textuur die niemand anders in de markt biedt.”

Duurzaamheid op één

Duurzaamheid is al jarenlang een kernwaarde binnen DSM. Hemmer: “Daarbij past dat we onze afnemers ondersteunen bij het duurzaam produceren. De CSK Dairy Safe™-bioconserverings cultures maken nu onderdeel uit van het DSM-portfolio. Hiermee kunnen onze afnemers defecten in gerijpte kaas voorkomen, zonder dat daarvoor conserveermiddelen of additieven nodig zijn.” Een voorbeeld is het ‘laat-losgebrek’ in gerijpte kaas. “Met onze Dairy Safe™-cultures voorkom je dat”, zegt Hemmer. Een ander voorbeeld is Bovaer®. Met deze toevoeging aan veevoer kunnen boeren de methaanuitstoot van hun koeien met ongeveer 30% verlagen. “Dat is enorm belangrijk voor de toekomst van de planeet en dus van de sector”, zegt Hemmer. “Zo geeft dit innovatieve product perspectief op een gezonde toekomst.”

Coating

Nog een gebied waarin CSK en DSM elkaar mooi aanvullen is coating. “CSK’s Ceska®Coat is een aanvulling op de Delvo®Coat-oplossing van DSM”, aldus Hemmer. “Samen bieden we een portfolio voor ieder type gecoate kaas, met oog voor het snijgemak en een solide microbiële bescherming tegen gist en schimmels. We koesteren onze meer dan vijftigjarige ervaring in kaascoating.”

Vers gefermenteerd

Het aanbod houdt niet op bij kaas: voor de optimalisatie van vers gefermenteerde melkproducten – zoals yoghurt – is DSM eveneens de partner van zuivelbereiders, producenten van verse zuivel. Neem de beschermende cultures van Delvo®Guard. Salesmanager Ronald ter Woord: “Deze speciale cultures brengen verse zuivelproducten van blijvend hoge kwaliteit binnen bereik door middel van bioconservering: een langere houdbaarheidsperiode zonder verlies van smaak of textuur. Met deze natuurlijk langere versheid verminderen producenten de voedselverspilling. Bovendien maakt Delvo®Guard het mogelijk om on-the-go yoghurt verder te ontwikkelen.”

Veilig en gezond

De Biogarde®-cultures bevatten onderdelen van de Lactobacillus- en de Bifidobacterie. Deze cultures hebben toepassingsmogelijkheden in veel verschillende zuivelproducten, zoals (drink)yoghurt, kwark en verse kaas. Ter Woord: “Deze gezonde melkzuurbacteriestammen zorgen naast hun darmvriendelijkheid ook nog eens voor een prettig, romig mondgevoel.” Een mooie aanvulling daarop: DSM’s Delvotest®. Deze stelt zuivelproducenten in staat de veiligheid en gezondheid van hun zuivelproducten te garanderen. Zorgeloos produceren ligt binnen bereik.”

Innovatiegericht

DSM onderzoekt continu hoe het nog beter kan. Mede dankzij de sterktes en diepgaande kennis komt het niveau steeds hoger te liggen. Ter Woord: “De integratie maakt ons tot een nog sterkere partner van de zuivelproducent. We vinden niets mooier dan samen optrekken met enthousiaste klanten om gezamenlijk producten te maken. We bieden graag de ondersteuning en deskundige begeleiding om het traject van productidee tot marktintroductie tot een succes te maken.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen juli 2024

De noteringscommissie is op 5 juli weer bijeengekomen voor overleg over de noteringen. Lees hier de noteringen voor juli. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Noteringen juni 2024

De noteringscommissie is op 7 juni weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor juni. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit zijn de winnaars van de Nationale Competities Foodspecialiteiten 2024!

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn de winnaars bekendgemaakt. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten