Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuten


Databank met kaasgebreken online

Samen met de Universiteit Kassel heeft de Duitse BBZ (Verband Handwerkliche Milchverarbeitung) een databank gemaakt, waarin je via beschrijvingen (trefwoorden) kunt kijken of er een oorzaak bekend is voor jouw kaasgebrek. Zo’n 70 gebreken worden beschreven, onderverdeeld in diersoort (koe, schaap, geit) en kaastype (zacht, halfhard, etc). Onder de foto’s staan de mogelijke oorzaken genoemd met daaronder de kaasgebreken die een vergelijkbaar beeld opleveren.

Voorlopig is deze databank nog alleen in het Duits toegankelijk, maar wanneer je een paar basisbegrippen kent, kom je een heel eind. Verder kun je gebruik maken van de automatische Google-vertalingen op je computer.

Documentatie over de gebreken    

Bij de voorstelling van deze databank op 6 juli jl. vertelde Marc Albrecht dat het vooral de interesse is van de kaasmakers om een documentatie te hebben over de gebreken. Opleidingsinstituten kiezen eerder de ingang om vooral te laten zien hoe je probleemloos kaas kunt maken. Fouten en gebreken maakt echter iedereen en van je fouten en die van de buurvrouw kun je leren.

Handboek “Rondom Boerenkaas”

In het Nederlandse handboek “Rondom Boerenkaas” (Van der Haven en Oosterhuis, 1986) staat ook een heel hoofdstuk over kaasgebreken, toegespitst op de Goudse boerenkaasbereiding. Foto’s ontbreken een beetje in dit boek, maar de beschrijvingen zijn nog steeds accuraat. Ook deze auteurs sluiten elk gebrek af, meteen advies, waarin een/de oplossing beschreven staat van jouw probleem. Het zou mooi zijn, als de kennis over de Nederlandse Goudse boerenkaas geïntegreerd wordt in deze databank en het ligt in de opzet van de Duitse makers om via het FACE-netwerk te kijken, of er vertalingen komen van de databank kaasgebreken.

Kijk verder op https://kaesefehlerdatenbank.de/ (Je moet je registreren om de toegang te krijgen.)

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen voor maart 2023

De noteringscommissie is op vrijdag 3 maart weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor maart. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit deed BBZ

Het afgelopen jaar heeft de BBZ weer de nodige controles uitgevoerd voor de GMP+ leden die meedoen met het GMP+ programma. Lees hier meer! […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Overnight oatmeal met boerenyoghurt

Overnight oatmeal met boerenyoghurt. Bekijk hier de ingrediënten voor het recept en lees de bereidingswijze. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuten