Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 4 minuten


Bewust_omgaan_met_energie_BoerenZuivel

Bewust omgaan met energie

Het bedrijf Packo Cooling BV staat voor ‘Smart cooling and heating solutions’. In goed Nederlands: slimme oplossingen voor koelen en verwarmen. We praten met Eddy Louwerens. Hij is ‘area salesmanager’ voor industriële klanten en ondersteunt dealers in Nederland, België en Duitsland. “Voorheen heette het bedrijf Fullwood Packo”, vertelt hij. “Maar recent werd het merk Fullwood, bekend van melkmachines, verkocht aan JOZ, nu Fullwood JOZ. Wij leveren de apparatuur daaromheen. Denk aan een melkkoeltank, pasteur, warmtewisselplaten, een ijswatersysteem, dat soort zaken. Je begrijpt, we werken veel voor de agrarische sector.”

Eddy Louwerens

Energiebesparing is een hot item, deze dagen. Hebben jullie daar een antwoord op? “Meerdere zelfs. Bij ons start energiebesparing met het voorkoelen van bronwater, waardoor we de melk koelen tot zo’n 15°C. Daarna koelen we het met ijswater door tot 4°C, voordat de melk in de tank terechtkomt. Dat levert al een besparing op van ongeveer 50 procent. Verder hebben we, naast een energiezuinige tank met Eco-Cooltechnologie ook een uitgebreid assortiment ijsaccumulatoren. Zo’n systeem zorgt voor de koeling door middel van ijswater. We noemen het een ijsaccumulator, ijsaccu of ijsbatterij, omdat we er koude-energie in opslaan door middel van ijs. Zo kan je de opgeslagen energie op een ander tijdstip gebruiken. Als een boer overdag stroom opwekt, met zonnepanelen bijvoorbeeld, dan wordt dat opgeslagen in een ijsaccu, waarmee we vervolgens de melkkoeltanks terug kunnen koelen, of de pasteur. Boven op het extra verbruik van je eigen geproduceerde elektriciteit zorgt een ijsaccu ervoor dat je piekvermogen ongeveer de helft lager ligt dan bij een conventionele koeling. Conventionele koeling duurt ca 3 uur, terwijl we 6 tot 8 uur de tijd hebben om het ijs op te bouwen.”

De beste manier om de kwaliteit van de melk te behouden is de melk met ijswater direct af te koelen tot 4°C, voordat deze in de tank terechtkomt. Dit houdt de groei van bacteriën tegen en helpt de vetglobules hun structuur te behouden tijdens het pompen en roeren in de tank. Het risico op aanvriezen van melk tijdens het koelen van het ijswater bestaat niet, zelfs niet in combinatie met het melken van robots.

Je plukt er wel direct de vruchten van

“Het is natuurlijk wel een investering die je doet, het kost een aantal jaar voordat deze terugverdiend is. Maar nu, met de stijgende energieprijzen zelfs sneller. Want als het systeem er eenmaal staat pluk je er wel direct de vruchten van omdat je minder energie verbruikt. Bovendien is koelen met een ijswatersysteem veilig. Door de constante temperatuur van 0,1°C kan de melk onmogelijk bevriezen. Wat zeker bij robotmelken een extra voordeel is.”

Een ijsaccumulator (ijsaccu)

“Dit product geeft je de mogelijkheid om energie te bufferen. Het systeem is zo ingericht dat men over een langere periode (met kleinere koelaggregaten) een grote energiebuffer kan genereren. Denk aan energie die je opwekt met zonnepanelen en opslaat in dit systeem. Je kan dat ook doen met stroom tegen het goedkope nachttarief. Zo ga je bewust met energie om. Ook in deze situatie heeft ijswater het voordeel dat de melk onmogelijk kan bevriezen, waardoor de kwaliteit gewaarborgd blijft.

Een warmwater buffervat (warmterecuperatie)

“Er zijn ook andere mogelijkheden om het proces te optimaliseren. Bijvoorbeeld met een warmwater buffervat, een soort boiler. Daarin wordt water opgeslagen dat verwarmd is door bijvoorbeeld energie uit zonnepanelen of van de koelmachine van de tank of ijsaccu. Dat kan je weer gebruiken voor het reinigen van je koeltank of melkmachine en het opwarmen van een pasteur, bijvoorbeeld. Op die manier geven we invulling aan slimme oplossingen voor koelen en verwarmen.”

Dit product geeft je de mogelijkheid om energie te bufferen.

Verhaal uit de praktijk

8.000 kWh besparen met warmteterugwinning.

Bron: MTEC

Het bedrijf van Albert Roekevis ligt in het Gelderse Lochem. Albert melkt zijn koeien in een draaimelkstal.

In eerste instantie dacht Albert eraan om te investeren in zonnepanelen. Maar na onderzoek bleek dat de constructie van zijn stal niet berekend was op zonnepanelen. Een extra constructie midden in de wachtruimte bleek geen optie. “We zijn begin 2021 gaan kijken welke oplossingen we nog meer konden bedenken in onze bestaande situatie”, vertelt Albert. “We hebben diverse plannen de revue laten passeren. Zonnecollectoren vielen bij mij af omdat het bij bewolkt weer geen voordeel oplevert. Uiteindelijk heb ik gekozen voor warmteterugwinning (wtw) op mijn bestaande koelmachine. Het water in de wtw wordt opgewarmd tot zo’n 50 graden. Met dit water worden de elektrische boilers gevoed. Het koelgas zelf is ook vervangen omdat nieuw koelgas voor een hoger rendement zorgt.”

“Op ons bedrijf is het energieverbruik al jaren constant,” gaat Albert verder. “Ruim een jaar na installatie kan ik zien dat we 8.000 kWh minder stroom gebruikt hebben. Met een gemiddelde stroomprijs van 20 cent per kWh bespaart de wtw ons 1.600 euro per jaar. De volgende stap is dat we een frequentieregelaar op onze vacuümpomp gaan installeren. Daarmee hoop ik nog meer stroom te besparen op momenten dat de stroomprijzen hoog zijn.”

Noot van de redactie: uitgaande van een gemiddelde stroomprijs van 0,80 euro per kWh zou de besparing op € 6.400 per jaar uitkomen (gebruik 8.000 kWh).

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen april 2024

De noteringscommissie is op 5 april weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor april. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Cum Laude Awards 2024

Alle winnaars van een platina medaille worden een voor een op het podium geroepen. Bekijk alle winnaars van de Cum Laude Awards hier. […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Ferry Wijsman: “Groente is superdivers!”

Ferry Wijsman verzorgde het sponsordiner. Kaas van de boerderij en boerderijzuivel speelt een grote rol in zijn bestaan als chef-kok. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten