Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Felix_Wilbrink_Boerenzuivel

Als een bij op de honing

Felix Wilbrink. Voormalig culinair journalist bij De Telegraaf.

Wie houdt er nog boeren tegen, na het verkiezingssucces van de BBB? Alleen boeren, denk ik. Ik tik dit verhaal de ochtend na de uitreiking van de Cum Laude Awards in Fort Wieckerschans. Ruim 200 boeren met aanhang, complete families, in veel gevallen zelfs drie generaties, wringen zich door die smalle tunnel, de entree, die dwars door de verschansing loopt. De lange brug daarheen zwiept zelfs vervaarlijk op en neer en heen en weer als dat leger er overheen komt. En het is nou ook weer niet alsof kaasboer(innen) huppelen… bam, bam, ferme stap.

De organisatie wist het al, het lek zat bij de koffie. Al dat volk in de grote feestzaal was geen probleem. Geen kaas en geen uitslag te zien, maar in het gebouw daarnaast lagen zoals altijd alle kazen mét de bordjes met de beoordeling ervoor. En juist dáár was de welkomstkoffie. Slechts gescheiden door een dundoek en een hekje liggen de gekeurde kazen daar klaar. Voor later! Na de uitreiking.

Prachtig, de baasjes gaan echt op het vee lijken. Telkens weer dook er een boer met een onverwachte beweging langs het dundoek over het hek, vrouw en kinderen er achteraan, en feilloos in de richting van hun kaas. Er liggen er daar honderden, maar een beetje kaasmaker zoemt (!) als een bij in op de honing, hun eigen kaas. En de bestuursleden, als een soort voetbalstewards, maar proberen ze tegen te houden. Ik stond voor het raam, en heb me de tranen in de ogen gelachen.

Mijn werk zat er op, een beetje dollen met de prominentenjury. De uitslag zou ik vanzelf wel horen. Ik liep tegen de stroom van de laatste boeren in en zag jullie koppies. Strakke kaken, de spanning in de schouders. “Hoe heeft mijn kaas het gedaan?” Het antwoord is zo belangrijk! Toen pas besefte ik dat het een wonder is dat er slechts een paar ‘uitbraken’ waren. De beste kaas, de beste zuivel van Nederland winnen…. Stel je voor!!! Persoonlijk had ik een trekker meegebracht om de uitslag als eerste te weten. Maar goed, ik ben dan ook geen boer.

Van harte, jullie allemaal, met je geweldige kaas, je prachtige zuivel. Nederland mag weer trots op jullie zijn.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen voor mei 2023

De noteringscommissie is op vrijdag 5 mei weer bijeengeweest voor overleg over de noteringen. Lees hier de noteringen voor mei. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Nieuw bestuurslid: Marjon Verkleij

Marjon Verkleij – van Brentano’s Kaasboerderij in Alphen aan den Rijn – is een nieuw gezicht in het bestuur van de BBZ. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Overheerlijke Oudenboerenkaasbroodjes

Overheerlijke Oudenboerenkaasbroodjes. Bekijk hier de ingrediënten voor het recept en lees de bereidingswijze. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuten