Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


2024_jaar_kansen_Boerenzuivel

2024 een jaar vol kansen

Eind december gaat alles in ruste. Maar het nieuwe jaar is nog maar net begonnen of alle zaken lopen weer. Het is net of iedereen in het nieuwe jaar alles direct weer wil inhalen en op scherp zetten. Binnen ons bestuur is het niet anders. De lopende zaken (hygiënecode, zuivelkeuringen, keurmerkbewaking, het jaarverslag, afspraken met onze partners en ga zo maar door) worden weer voortvarend opgepakt en nieuwe zaken komen weer op de plank. Ik blijf mij steeds opnieuw verbazen hoeveel zaken er spelen rondom de BBZ.

In mijn functie als voorzitter spreek ik uiteraard veel kaasmakers. Wat mij in de laatste weken opvalt is de enorme vraag naar kaas. Je komt iemand tegen en vraagt hoe het gaat. Veelal is het antwoord: ‘het gaat zo z’n gangetje maar we mogen niet klagen’ of ‘het mag een ton beter’. Nu is er duidelijk een andere toon: ‘man, man, we kunnen zoveel maken als we willen’. Zonder uitzondering is iedereen volop aan het draaien of wordt gevraagd om meer te gaan leveren. Er zijn gaten in de leeftijdsopbouw of er wordt kaas uitgeleverd die jonger is dan gebruikelijk. Natuurlijk binnen de grenzen. Als de melkplas in Nederland gaat dalen zal dit probleem zeker niet minder worden. Ook de voerkosten voor melk blijven onverminderd hoog. De afvoer van mest bereikt een recordhoogte. Als wij iedereen willen blijven voorzien van onze topproducten, kan de beloning hiervoor niet stilstaan of achterblijven.

De voorbereidingen voor Cum Laude zijn in volle gang. Alles moet weer kloppen. Zouden we opnieuw een recordaantal zuivelproducten ter keuring aangeboden krijgen? Altijd weer spannend. Bij de vorige uitreiking kon niet iedereen erin. De opkomst was geweldig. De auto’s konden we niet kwijt op de parkeerplaatsen. Allemaal uitdagingen voor dit nieuwe jaar. Voor de uitreiking houden we rekening met de grote opkomst van het vorige jaar. Ik heb er zin in. Komt u ook weer?

Wim Meure-Buren
Voorzitter BBZ

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen juni 2024

De noteringscommissie is op 7 juni weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor juni. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit zijn de winnaars van de Nationale Competities Foodspecialiteiten 2024!

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn de winnaars bekendgemaakt. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Veiling van de Reuzengraskaas levert recordbedrag van € 23.200,- op

Kaaskoning John de Goey doet laatste bod veiling Nationale Graskaasdag 2024 en is koper van de reuzengraskaas. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten