Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Wouter Renkema: “We kiezen voor een blije koe”

Renkema Kaas in Amersfoort is uitgeroepen tot ‘Nederlands Beste Foodspecialist Kaas van de Boer’. Wouter Renkema is ontzettend trots dat ze een eerste prijs te pakken hebben. “We eindigen vaak op de tweede plaats als het gaat om winkelwedstrijden. Daarom is het mooi dat we nu nummer één zijn. Naast de harde soorten kaas, hebben we veel zachte kazen van de boer”, vertelt hij. “Van kleine, lokale kaasmakers die we persoonlijk kennen. We weten hoe ze werken en hoe ze met hun dieren omgaan. Daar maken we hele bewuste keuzes in. Want de consument wordt steeds kritischer. Die wil weten hoe het product gemaakt wordt en waar de kaas vandaan komt. Klanten kiezen vaker bewust voor Nederlandse kaas, ook als het om de zachtere soorten gaat. Waarom zou je naar Frankrijk gaan als je het ook in Nederland kan krijgen? Dat verhaal willen we uitdragen. Ook het welzijn van de dieren vinden we belangrijk. Koeien moeten naar buiten kunnen, vinden we.

Ook al zijn er waterbedden en borstels in de stal. We kiezen voor een blije koe, anders doen we geen zaken. In onze winkel hebben we onze leveranciers een nummer gegeven. Van één tot en met vijf. Nummer één staat voor de jongste kaas en nummer vijf voor de oudste. Heel eenvoudig. De mensen komen binnen en vragen om een stukje drie of een stukje vijf. In principe krijgen ze dan altijd dezelfde kaas. We willen graag een wat grotere winkel. Maar dan wel op de huidige locatie. Naast ons zit een grillroom, waarvan de eigenaar wat op leeftijd begint te raken. We hopen binnen een jaar of vijf zijn pand erbij te kunnen trekken. Want op deze locatie willen we niet weg. Mijn ouders zijn hier in 1987 begonnen. De mensen weten ons te vinden, recht tegenover twee supermarkten. Het is echt een A-locatie. Of ik zelf een fijnproever ben? Ja, dat durf ik wel te zeggen. Wat mij betreft ben je een fijnproever als je voor een product iets extra’s wilt doen. Voor een wijnhandel waar ik graag kom, fiets ik met liefde een blokje om.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Nieuwe regels rondom STEC: “Zo houden we veiligheid en traditie in balans”

STEC vormt een groeiende uitdaging in de wereld van rauwmelkse kaas. Boeren die rauwe melk verwerken moeten vanaf 1 maart 2025 periodiek testen. […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Land van Boer en Zuivel: “Zo geven wij onze boerderij toekomst”

Een boerderij draaiende houden én vernieuwen: dat is wat Jacolien en Teunis Mandersloot doen. Lees hier meer over IJsboerderij Vrederust. […]
Geschatte leestijd: 6 minuten

Noteringen november 2024

De noteringscommissie is op 1 november weer bijeengeweest voor overleg over de noteringen. Op de zuivelmarkt lijken kopers en verkopers af te wachten welke richting de markt zal nemen. De […]
Geschatte leestijd: 2 minuten