

Wim van der Voet: “Het is een feest om te doen!”
Wim van der Voet won tijdens de afgelopen keuringen van het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours (NNKC) een zilveren medaille in de categorie ‘Detailhandel’. Wat maakt dat hij goed kan proeven en keuren? “Ik heb jarenlang een kaaswinkel gehad, waar ik heel veel verschillende soorten kaas heb gegeten en geproefd. Uiteraard zit daar ook minder goede kaas bij. Maar juist dat vertaalt zich in goed proeven.
Je leert toch het meeste van de afwijkingen. Het is de ervaring die het ’m doet. Een bittere of zure afwijking kom ik – ook in de boerenkaassector – regelmatig tegen. Tijdens de NNKC-keuring krijg je tien soorten kaas, tien boorsels, op een bord voorgeschoteld. Uiteraard staat er geen naambordje bij. Je gaat blind proeven, ruiken en voelen. Uiteindelijk schrijf je op wat voor kaas je denkt dat het is. Eerlijk gezegd weet ik niet hoeveel boorsels ik juist had. Wel weet ik dat ik 231 punten heb gescoord. Ik proef en dan zie ik wel wat de uitslag is.
Sinds m’n achttiende werk ik al in de kaas en ik doe nu voor het vierde jaar mee met deze keuring. Het is altijd een feest om te doen, die keuring op de beurs in Houten. Je zit met veertig anderen in een zaal met kaas voor je neus. Je mag er pas uit als je alles hebt ingevuld. De vorige keer was ik nog in dienst bij kaasmakerij Van Dieijen in Bodegraven. We deden met vijf medewerkers mee. Het wordt dan een strijd wie de meeste punten haalt. Achteraf heb je daar een jaar lang lol aan. Eén van hen had geen ervaring met kaas. Uiteindelijk scoorde hij hogere punten dan iemand uit de kaasmakerij. Dat kreeg hij nog wel een tijdje te horen. Om bij de besten te horen, is het een kwestie van geluk, proeven én ervaring.”

Delen
Heeft dit artikel je geholpen?
Gerelateerd
Noteringen maart 2025
