

Wim Tiemessen: “De smaak was onvoorstelbaar”
Als Grand Maître van het buitenlandse kaasgilde zet Wim Tiemessen zich al jaren in om authentieke kazen uit het buitenland onder de aandacht te brengen. Het gilde handelt zelf niet in kazen. “We delen onze vakkennis op beurzen en tijdens bijeenkomsten. Het aanbod en de grote verscheidenheid van buitenlandse kazen – met name uit Frankrijk, Engeland, Italië en Zwitserland – is geweldig. Alle landen hebben hun eigen stijl van kaas maken.”
In 1968 begon Wim Tiemessen al met internationale kazen. “Het bedrijf van mijn vader distribueerde kazen naar kaaswinkels, delicatessenzaken en supermarkten. In die tijd gaf ik ook presentaties aan klanten over buitenlandse kazen én ging ik regelmatig naar het buitenland om kaasmakerijen te bezoeken. Een tripje naar Normandië in de jaren 80 kan ik me nóg herinneren. Bij een kleine kaasmakerij werd een rauwmelkse Pont-l’Évêque op zeer ambachtelijke wijze gemaakt. Het persen ging met een rieten mat terwijl de kaasmaker een shaggie in z’n mondhoek had bungelen. In die tijd ging het er qua hygiëne nog anders aan toe. Maar de smaak was onvoorstelbaar! Echt een fantastische kwaliteit. Als ik op een beurs sta, is mijn dag geslaagd als ik mensen het unieke van buitenlandse kazen kan laten proeven en ervaren. Het is leuk als mensen deze producten opnemen in hun assortiment. We zien ook dat Spaanse kazen, denk aan manchego, behoorlijk gegroeid zijn in populariteit.”
Het is zijn laatste jaar als Grand Maître bij het gilde. “Ik bereik de leeftijd dat een jonger iemand het mag gaan overnemen. Ik hoop dit laatste jaar bij het gilde nog een mooi Buitenlands Kaas Keur Concours (BBKC) mee te maken. We zijn nu al druk bezig met de voorbereidingen voor april 2026. We hopen meer dan tweehonderd proevers te mogen verwelkomen.”
Delen
Heeft dit artikel je geholpen?
Gerelateerd
De BBZ groeit! – Oktober 2025
