Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Wei-eiwitten-rauwe-melk-beschermen-tegen-astma-voedselallergie

Wei-eiwitten in rauwe melk beschermen tegen astma en voedselallergie

Wei-eiwitten in rauwe melk zorgen voor beschermende effecten tegen allergisch astma en voedselallergie. Dat vertelt Suzanne Abbring in vakblad De Zelfkazer. Abbring deed de afgelopen vier jaar onderzoek naar rauwe melk. Op 11 december 2019 promoveerde zij op haar onderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Met epidemiologische onderzoeken was eerder al aangetoond dat kinderen die opgroeien op een boerderij minder kans hebben op het ontwikkelen van allergieën dan kinderen die opgroeien in dezelfde omgeving maar niet op een boerderij. Het beschermende effect ontstaat door onder andere blootstelling aan vee en veevoer én het drinken van rauwe, onbewerkte koemelk. Maar welke stoffen in de rauwe melk bieden die bescherming dan? Daar deed Suzanne Abbring de afgelopen vier jaar onderzoek naar.

Bescherming door vooral de minder voorkomende eiwitten

Het zijn bepaalde wei-eiwitten in rauwe melk die zorgen voor beschermende effecten tegen allergisch astma en voedselallergie. “Vooral de minder voorkomende eiwitten spelen een rol bij het beschermende effect”, zegt Abbring. “Die eiwitten, zoals immunoglobulinen, lactoferrine, enzymen en cyto­kines, zorgen ervoor dat de allergische reactie wordt onderdrukt. Om welke eiwitten het precies gaat is moeilijk te zeggen. Het gaat waarschijnlijk om een combinatie van eiwitten in de melkmatrix: de unieke combinatie van alle bestanddelen in melk en de inter­actie tussen die bestanddelen.”

Werkzaamheid gaat verloren bij warmtebehandeling

Wel heeft Abbring duidelijk kunnen aantonen dat de wei-eiwitten hun biologische activiteit en daarmee hun werkzaamheid tegen allergieontwikkeling verliezen door warmte­behandeling. Zij onderzocht bij welke temperatuur de wei-eiwitten verloren gingen. Zoals verwacht nam het aantal wei-eiwitten af naarmate de verhittingstemperatuur toenam. Een aanzienlijk verlies van wei-eiwitten werd waargenomen vanaf 75 graden Celsius. De bio-actieve wei-eiwitten gingen echter al verloren vanaf 65 graden.
Het verlies van deze eiwitten viel samen met het verlies van de allergiebeschermende capaciteit van de melk. Melk die gedurende 30 minuten op een temperatuur van boven 60 graden werd verhit (65 tot 80 graden Celsius) is niet langer beschermend.

Lagere allergeniciteit

Een andere interessante vraag die Abbring met haar onderzoek beantwoordde was: heeft melkverwerking ook een negatief effect op de allergeniciteit van de melk, dat wil zeggen, het vermogen van de melk om een allergische reactie te veroorzaken. Zowel rauwe melk als wei-eiwitten geïsoleerd uit rauwe melk bleken een lagere allergeniciteit te hebben dan verwerkte melk en wei-eiwitten uit verwerkte melk. Dat werd aangetoond met een muismodel en met een test met elf koemelkallergische kinderen. Deze kinderen konden wel het maximale niveau van 50 ml rauwe melk verdragen, maar met bewerkte melk uit de supermarkt moest in de meeste gevallen eerder worden gestopt omdat de kinderen­ last kregen van allergische symptomen.

Lees het hele interview met Suzanne Abbring in De Zelfkazer nr. 1 2020. Daarin vertelt zij ook hoe zonder risico’s voor de voedselveiligheid toch gebruik gemaakt kan worden van de voordelen van de wei-eiwitten in rauwe melk.

Foto: Shutterstock

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen juli 2024

De noteringscommissie is op 5 juli weer bijeengekomen voor overleg over de noteringen. Lees hier de noteringen voor juli. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Noteringen juni 2024

De noteringscommissie is op 7 juni weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor juni. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit zijn de winnaars van de Nationale Competities Foodspecialiteiten 2024!

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn de winnaars bekendgemaakt. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten