Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 4 minuten


Maatschappij_BoerenZUivel

“We dragen graag iets bij aan de maatschappij”

Wilco de Crom maakt op zijn boerderij in het Noord-Brabantse Knegsel, kaas op een nieuwerwetse manier. “Van huis uit hebben wij een melkveebedrijf dat melk levert aan de fabriek. Drie jaar geleden ontstond het idee om van de melk kaas te maken. Echter, we zitten hier in de Brainport regio, in Eindhoven. Innovatie past ons wel. Zo hebben we het idee opgevat om de eerste CO2-vrije kaasmakerij op het boerenerf te exploiteren. Een mooi plan, maar om het te realiseren, bleek nog niet zo eenvoudig.”

“We hebben flink wat adviseurs over de vloer gehad. Iedereen weet hoe het moet en adviseert een andere manier. Je zoekt natuurlijk wel iets wat bedrijfszeker is. Je wilt graag innoveren, maar als het niet blijkt te werken, dan ben je wel het bokje. Uiteindelijk heeft het ons een klein jaar gekost om een concrete en werkbare oplossing te vinden. We hebben nu 1500 zonnepanelen liggen. Op dit moment gebruiken we ongeveer 25% van de opgewekte stroom, de rest leveren we terug aan het net. Die stroom gebruiken we onder andere voor een heetwaterboiler. Daarnaast gebruiken we warmtepompen die door de zonnecollectoren worden gevoed. Met het warme water wordt het hele gebouw verwarmd, plus het waswater en het proceswater. Op die manier werkt de kaasmakerij 100% CO2-neutraal.”

Goud en brons

“Ons bedrijf heeft 140 melkkoeien, die gemiddeld 30 liter melk per dag geven. Vaak wordt gezegd dat je met maïs geen lekkere kaas kunt maken. Maar dat doen wij dus wel. We gebruiken 30 tot 40% maïs in ons rantsoen. Tegelijkertijd kunnen we met trots zeggen dat we dit jaar bij de nationale kaaskeuring, de Cum Laude Awards, goud hebben gewonnen met de belegen kaas, gemaakt op de boerderij. In de categorie ‘oud’ wonnen we het brons. Mijn broer Frank doet het werk in de kaasmakerij. Hij weet goede kazen te maken!”

Frank_Maatschappij_BoerenZuivel

Broer Frank weet goede kazen te maken

De korte keten

“Wij leveren ‘Nieuwerwets’ aan lunchrestaurants én aan een groot aantal Plus-supermarkten in de regio. Dat noemen we de korte keten tussen boer en bord. Sinds afgelopen maand hebben we ook een elektrische bestelwagen. De kaas brengen we op eigen energie naar de klant. Buiten onze regio werken we met een fijne partner, een kaashandelaar die zo’n 75% van onze kaas onder zijn eigen merk aan kaasspeciaalzaken door het hele land levert.”

Verpakking_Maatschappij_BoerenZuivel

Stad en land verbinden

“In ons bedrijf hebben we ook een ruimte met luxe keuken, waar we zo’n dertig personen kunnen ontvangen. Bedrijven kunnen hier vergaderen. De directie van de ANWB is vorige week geweest, bijvoorbeeld. Uiteraard hebben we ze getrakteerd op een ‘duurzame toer’ over de boerderij en kaasmakerij, inclusief een kaasproeverij. Zo willen we stad en land met elkaar verbinden.”

Kaas_Maatschappij_BoerenZuivel

Kaas, gemaakt op de boerderij

“Wij maken geen boerenkaas, maar pasteuriseren de melk. Dat is een bewuste keuze. Ik heb veel ondernemers gesproken en gekeken naar wat het beste bij mij past. Ik vind rauwmelkse kaas een geweldig product, maar ik kies liever voor bedrijfszekerheid. We hebben veel geld in de CO2-neutrale kaasmakerij geïnvesteerd. Daarom moeten we een constante kwaliteit kunnen bieden, vind ik. Als onze kaas een keer een coli bevat, wat kan gebeuren als je met rauwe melk werkt, dan kan ik dat niet uitleggen aan m’n klanten in de supermarkt, kaasspeciaalzaak of restaurant.”

Experimenteren met likeurkaas en bierkaas

“In ons kaaslaboratorium experimenteren we met nieuwe producten. In mei hebben we samen met een student voedingsmiddelentechnologie een likeurkaasje ontwikkeld, Nipperkekaas. Dat kaasje valt goed in de smaak. We produceren het in ons kaasinnovatielab, waar we 500 liter per keer kunnen verwerken. En op dit moment werken we aan een serie unieke bierkazen. In dit soort projecten werken we samen met de HAS Hogeschool, die opleidingen verzorgt op het gebied van agro, food en leefomgeving.”

Kaasautomaat_Maatschappij_BoerenZuivel

Maatschappelijk betrokken

“Tenslotte wordt op ons bedrijf ook dagbesteding georganiseerd voor (demente) ouderen. Een team van vier mensen organiseert activiteiten. Van biljarten en jeu de boules tot en met werken in de tuin. Tussen de middag wordt er gegeten en ’s middags worden liedjes gezongen en spelletjes gedaan om het geheugen te trainen. Voor elke cliënt wordt een apart plan gemaakt. Het is iets totaal anders, maar we dragen graag iets bij aan de maatschappij.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen september 2024

De noteringscommissie is op 6 september weer bijeengekomen voor overleg over de noteringen. Lees hier de noteringen voor september. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Borg je voedselveiligheid

Als zelfzuivelaar zal je vast wel van één van de volgende situaties hebben gehoord of zelf hebben meegemaakt. Lees meer over voedselveiligheid. […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

De BBZ groeit!

De BBZ krijgt regelmatig aanmeldingen van nieuwe leden. Dit keer hebben we zeven leden gevraagd waarom ze lid van de BBZ geworden zijn. Lees hier hun motivatie […]
Geschatte leestijd: 5 minuten