Wandel- en fietsroute voor aandacht voor bedreigde koeienrassen
Warmondse boeren presenteren in samenwerking met Stichting Warmond aan de Kaag een Levend Erfgoed-wandel- en fietsroute om aandacht te vragen voor bedreigde Hollandse koeienrassen, zoals Blaarkoppen en Lakenvelders. Ook lokale horeca en winkels zijn betrokken bij dit initiatief.
De 15 kilometer lange route voert door het dorp Warmond en via een pontje naar de polders aan de overzijde van de Kagerplassen. De oude Hollandse rassen zijn te zien in de weilanden, onder meer in het weidevogelreservaat in de Boterhuispolder en als ‘stoffering’ bij landgoed Oostergeest. De online routebeschrijving bevat volop informatie over de agrarische historie van Warmond en het cultuurhistorische verhaal van deze rassen. De routebeschrijving kan gratis worden gedownload via levenderfgoedroute.nl.
Levend erfgoed
Blaarkoppen en Lakenvelders zijn levend erfgoed van het Groene Hart, maar hebben tegenwoordig een bedreigde status. In het Groene Hart staan nu nog slechts zo’n 200 raszuivere melkgevende Blaarkopkoeien in de weilanden. In totaal zijn er in Nederland rond de 2.000 ‘echte’ Blaarkoppen geregistreerd.
Carla Breuer, burgemeester van de gemeente Teylingen: “De historische waarde van de oude koeienrassen is groot. Al eeuwenlang voorzien deze rassen regionale bedrijven van melk voor kaas en boter. We maken ons zorgen over de dreigende verdwijning van deze zeldzame koeiensoorten uit het landschap.”
Behouden door de producten te eten
Met de Levend Erfgoedroute willen de initiatiefnemers meer bekendheid geven aan het verhaal achter de historische rassen. Want juist consumenten en horeca kunnen een centrale rol spelen in het behoud van dit erfgoed: door te genieten van de producten. Eat it to save it! Verschillende lokale horecagelegenheden en winkels steunen de boeren en hun zeldzame rassen door hun producten op de kaart te zetten of te verkopen.
Op de foto’s: Blaarkopkoeien en Boeren-Leidse kaas van De Sophiahoeve in Warmond.