Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuut


Volle melk en roomboter helpen bij luchtweginfecties kinderen

Kinderen in de leeftijd van 1 tot en met 4 jaar hebben minder last van luchtweginfecties als ze groene groente, volle melk, roomboter en rundvlees eten. Dat blijkt uit onderzoek door kinderarts Ellen van der Gaag waarop zij op 22 oktober promoveerde aan de Universiteit Twente. Van der Gaag pleit voor een voedingsadvies met deze vier producten.

In haar onderzoek keek kinderarts Van der Gaag (Ziekenhuisgroep Twente) onder andere naar een dieetverandering bij 120 jonge kinderen (1-4 jaar) met terugkerende infecties van de bovenste luchtwegen, zoals neus en keel. De kinderen kregen gedurende zes maanden groene groenten, rundvlees, volle melk en boter (hoeveelheden conform richtlijnen Voedingscentrum). De kinderen hadden minder koorts, hoestten en snotterden minder, gingen minder naar de huisarts en waren minder moe. Ook het antibioticagebruik daalde. De kinderen werden niet dikker door de dieetverandering en ook het cholesterolprofiel veranderde niet ongunstig. “Het voedingsadvies lijkt een eenvoudige en veilige manier om veel voorkomende gezondheidsklachten van kinderen te verminderen”, aldus Van der Gaag.

Oudere kinderen en volwassenen

Van der Gaag onderzocht ook de effecten van groene groente, volle melk, roomboter en rundvlees bij oudere kinderen. Uit haar onderzoek blijkt dat de resultaten van het voedingsadvies ook daar bemoedigend zijn. Bij kinderen die bijvoorbeeld vaak moe waren, neemt de energie door dit voedingsadvies toe. Ook kinderen met een schildklier die wat uit balans is, bleken na een periode door het voedingsadvies minder moe en beter te slapen.

Van der Gaag: “Bij volwassenen heb ik geen onderzoek gedaan. Wel blijkt uit literatuuronderzoek dat voedingsmiddelen als kiwi, vlierbessensiroop, visolie, pre- en probiotica en knoflook te kunnen helpen om luchtweginfecties te verminderen.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

“Ik hoef de mensen echt niet te vertellen hoe ze kaas moeten maken.”

Bert Andreae werkt sinds 1997 bij het COKZ, het Centraal Orgaan voor KwaliteitsZaken. Lees hier het hele verhaal! […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Crowdfunding

Crowdfunding. In 2019 verhuisden Mieke en Gerard Mul, samen met hun jonge kinderen van Drenthe naar Warmond, naar Boerderij Boterhuys. […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Brian Luikel: “Alles van Nederlandse bodem”

Brian Luikel is eigenaar van Restaurant Neder in Alkmaar. “Ik heb nooit een koksopleiding gevolgd." Lees hier zijn verhaal. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten