Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuten


voedselsysteem-begrijpen

‘Voedselprobleem eerst volledig begrijpen’

Als we het wereldwijde voedselsysteem duurzaam willen optimaliseren, en specifiek de rol van zuivel daarin, dan moeten we dat systeem volledig doorgronden. We moeten de complexiteit van ons voedselsysteem dus eerst begrijpen, voordat we oplossingen kunnen aandragen. Dat zei Thom Huppertz bij zijn inauguratie als buitengewoon hoogleraar Dairy Science & Technology aan Wageningen University & Research op donderdag 16 januari.

De buitengewone leerstoel Dairy Science & Technology van Huppertz onderzoekt de rol van zuivelproductie en -consumptie in een duurzaam en gezond voedselsysteem. Zuivel is namelijk een efficiënte bron van hoogwaardige eiwitten (hoge zogenaamde DIAAS-score) en andere voedingsstoffen. Wanneer we dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen uit ander voedsel willen halen, moeten we daar veel meer van eten. Bovendien is zuivel een van de meest betaalbare voedselbronnen. Dat is cruciaal, zeker in ontwikkelingslanden, aldus Huppertz.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Radeloos maar strijdbaar

Anje Grin uit Biddinghuizen bereikte in de afgelopen weken veel aandacht voor haar verhaal door het via social media te verspreiden. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Zorgen voor een gezonde toekomst: “We willen samen blijven groeien”

Midden in het groene landschap van het Zeeuwse Middelburg ligt de ‘Schatkamer van Schellach’, een kaasboerderij met koeien, winkel, kaasmakerij, zuivelproductie, kinderopvang en Bed & Breakfast. […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

De koeien lusten geen gras

Soms heb je van die gesprekken waarvan je meteen weet dat het een column wordt. We schuilden voor een geweldige regenbui, ‘we’ zijn de kaasmaker en ik. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten