Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuut


voedselsysteem-begrijpen

‘Voedselprobleem eerst volledig begrijpen’

Als we het wereldwijde voedselsysteem duurzaam willen optimaliseren, en specifiek de rol van zuivel daarin, dan moeten we dat systeem volledig doorgronden. We moeten de complexiteit van ons voedselsysteem dus eerst begrijpen, voordat we oplossingen kunnen aandragen. Dat zei Thom Huppertz bij zijn inauguratie als buitengewoon hoogleraar Dairy Science & Technology aan Wageningen University & Research op donderdag 16 januari.

De buitengewone leerstoel Dairy Science & Technology van Huppertz onderzoekt de rol van zuivelproductie en -consumptie in een duurzaam en gezond voedselsysteem. Zuivel is namelijk een efficiënte bron van hoogwaardige eiwitten (hoge zogenaamde DIAAS-score) en andere voedingsstoffen. Wanneer we dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen uit ander voedsel willen halen, moeten we daar veel meer van eten. Bovendien is zuivel een van de meest betaalbare voedselbronnen. Dat is cruciaal, zeker in ontwikkelingslanden, aldus Huppertz.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Wim Tiemessen: “De smaak was onvoorstelbaar”

Wim Tiemessen zet zich al jaren in om authentieke kazen uit het buitenland onder de aandacht te brengen. Lees het verhaal van de Fijnproever. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuut

De BBZ groeit! – Oktober 2025

De BBZ groeit! Dit keer vertellen vier nieuwe leden waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Lees hier hun verhalen. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Op ieders bord!

Felix Wilbrink – Voormalig culinair journalist bij De Telegraaf Afgelopen maand is het boek ‘Op ons bord’ van Anita Heijdraverschenen. En voor zover je het nog niet hebt gekocht: doe […]
Geschatte leestijd: 2 minuten