Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuut


voedselsysteem-begrijpen

‘Voedselprobleem eerst volledig begrijpen’

Als we het wereldwijde voedselsysteem duurzaam willen optimaliseren, en specifiek de rol van zuivel daarin, dan moeten we dat systeem volledig doorgronden. We moeten de complexiteit van ons voedselsysteem dus eerst begrijpen, voordat we oplossingen kunnen aandragen. Dat zei Thom Huppertz bij zijn inauguratie als buitengewoon hoogleraar Dairy Science & Technology aan Wageningen University & Research op donderdag 16 januari.

De buitengewone leerstoel Dairy Science & Technology van Huppertz onderzoekt de rol van zuivelproductie en -consumptie in een duurzaam en gezond voedselsysteem. Zuivel is namelijk een efficiënte bron van hoogwaardige eiwitten (hoge zogenaamde DIAAS-score) en andere voedingsstoffen. Wanneer we dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen uit ander voedsel willen halen, moeten we daar veel meer van eten. Bovendien is zuivel een van de meest betaalbare voedselbronnen. Dat is cruciaal, zeker in ontwikkelingslanden, aldus Huppertz.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

De BBZ groeit!

Vier nieuwe leden vertellen waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Zeg het voort, dan blijven we groeien voor jouw belang! […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Uit-de-koelkast-doos

Ochtendruzies en kaasgeuren: een liefdevolle ode aan stinkkazen, huiselijke onrust en de vurige passie voor smaak. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Mariella Freudenau: “Ik krijg er nog steeds geen genoeg van!”

Mariella Freudenau is nu 5 jaar keurmeester. Wie haar hoort praten over yoghurt, kwark en kaas, zou denken dat ze het al lang doet. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten