Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 3 minuten


Terugblik_Cheese_2021_BoerenZuivel

Terugblik Cheese 2021

Barbara Hart, Barlactica
Foto: Francesca Cirilli – Slow Food Archief

Het was lang onzeker of één van de grootste kaasevenementen van Europa half september weer georganiseerd kon worden. Gelukkig kwam er afgelopen zomer ‘groen licht’ en konden kaasmakers, zuivelbereiders, veehouders, affineurs, koks en consumenten elkaar ontmoeten in Bra (Piëmonte, Italië).

Thema

Bij elke editie van het tweejaarlijkse evenement dat door Slow Food wordt georganiseerd, staat een thema centraal. Dit keer was er extra aandacht voor de plaats van dieren in het voedselsysteem. Kaasmakers, veehouders, herders en vertegenwoordigers van verschillende belangenorganisaties gingen met elkaar in gesprek over de relatie tussen mens en dier en over de verbanden tussen veehouderij, milieu, biodiversiteit en landschap. Slow Food publiceert binnenkort een ‘position paper’ over dierenwelzijn, met focus op een integrale benadering van de gezondheid van dier, milieu en mens.

Cheese_Terugblik_BoerenZuivel

Markt

Het centrale onderdeel van Cheese is de kaasmarkt. Op verschillende pleinen van het prachtige stadje stonden kramen opgesteld. Producenten en affineurs boden hier hun waren aan, deze keer voornamelijk producten uit Italië. Opvallende zaken op de markt? Een groot aanbod van kaas en yoghurt gemaakt van een mengsel van geiten- en schapenmelk. Ook was er een ruime keuze aan kaas met bloemen, kruiden en bladeren in of op de korst. Daarnaast waren er relatief veel producenten die niet alleen kaas of zuivel bereiden, maar ook verschillende fruit- en/of groentenconserven en olie van olijven of noten. Verder was er een flink aantal boerderij-ijsbereiders van de partij, vooral uit de omliggende regio Piëmonte.

Activiteiten

Gedurende de vier dagen van het evenement worden naast de markt ook conferenties, smaakworkshops en diners georganiseerd. Zo was er een smaakworkshop met als titel: ‘Weerstand aan tafel’. In deze workshop werden de wijnen van ‘Cento Passi’ van Sicilië gecombineerd met de kazen van ‘Il Gocio’ uit de Abbruzen. De organisatie Cento Passi bewerkt op Sicilië zo’n 75 hectare aan wijngaarden die door de staat zijn geconfisqueerd van de maffia. Het behoeft geen uitleg dat Cento Passi regelmatig met tegenwerking te maken heeft. Voor Il Gocio kwamen de tegenslagen vanuit een andere hoek: natuurgeweld. Na een krachtige aardbeving (2013) en een aardverschuiving (2017), gevolgd door extreme kou (2019), hebben zij uiteindelijk een nieuwe kudde en een nieuwe kaasmakerij kunnen opzetten. De combinaties van kaas en wijnen van deze volhardende producenten waren goed gekozen en gaven, samen met hun verhalen, een mooie indruk van het resultaat dat het bieden van weerstand kan opleveren.

Ook online

Om de mensen die de reis naar Italië niet konden maken, toch de mogelijkheid te geven om deel te nemen, waren twee conferenties online georganiseerd. De eerste conferentie gaat over de relatie tussen mens en landbouwdier. De tweede gaat over natuurlijke producten. Hierin wordt aandacht besteed aan de historische ontwikkeling van het gebruik van zuursels en het belang van het behoud van biodiversiteit, ook in zuursels. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van eigen zuursel (gemaakt van rauwe melk van eigen dieren), dit in tegenstelling tot wereldwijd verkrijgbare cultures.

Nederlandse inbreng

Er waren deze keer vanwege onduidelijkheid over de coronamaatregelen, geen Nederlandse kaasproducenten of affineurs in Bra. Vanuit de bezoekers was er zeker vraag naar Nederlandse kazen. Bij de aanwezige Belgische kaasrijpers was de ‘type Gouda’ kaas die ze hadden meegebracht, dan ook snel uitverkocht.

Interactie

Door de pandemie was deze editie van Cheese minder druk dan andere jaren. Daardoor bleek dat er meer ruimte en tijd beschikbaar was voor uitwisseling en interactie. Voor de aanwezige kaasmakers en andere betrokkenen was het inspirerend om de verbinding te ervaren met talloze anderen die, ook in deze turbulente tijden, in verschillende landen met veel energie en aandacht werken aan bijzondere producten met een eigen verhaal. De volgende editie van Cheese is in september 2023.

Conferenties bekijken?

1. Relatie tussen mens en landbouwdieren

2. Natuurlijke producten

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen juli 2024

De noteringscommissie is op 5 juli weer bijeengekomen voor overleg over de noteringen. Lees hier de noteringen voor juli. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Noteringen juni 2024

De noteringscommissie is op 7 juni weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor juni. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit zijn de winnaars van de Nationale Competities Foodspecialiteiten 2024!

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn de winnaars bekendgemaakt. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten