Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 3 minuten


Studieclub_kostprijs_kaas_BoerenZuivel

Studieclub naar de kostprijs van kaas

Meer inzicht in de cijfers

Wim Meure, kersverse voorzitter van de BBZ, heeft een studieclub opgericht. Om meer duidelijkheid over de kostprijs van het kaasmaken te krijgen. Hij vertelt dat kaasmakers vaak zeggen dat ze de tijd die het kaasmaken kost, niet meerekenen. Want ach, die tijd hebben ze tóch. En datzelfde geldt voor de melk. Maar een dieper inzicht in hoe het uiteindelijk met de kostprijs van kaas zit, dat is er niet. In deze tijd van prijsverhogingen lijkt dat toch écht van belang, volgens Wim. Want als je inzicht hebt in de cijfers, dan kan je daar wat mee. Dat was voor hem de belangrijkste motivatie om deze studieclub op te richten.

“Als je meer inzicht in de cijfers hebt, dan kan je de kostprijs beter verdedigen ten opzichte van de handel”, stelt Wim. “Zo zijn de reinigingsmiddelen het afgelopen jaar twintig procent duurder geworden. Net als het zuursel. En ga zo maar door. Maar wat betekent dat dan voor de uiteindelijke kostprijs van de kaas? Hoe bereken je die? Als je je kosten inzichtelijk hebt, dan kan je keuzes maken. Wil ik dit nog wel of niet? Neem je voor jezelf genoegen met een minder uurloon? Vind je het prima dat je gratis werkt? Dat zijn allemaal uitgangspunten. In de studieclub gaan we daar met elkaar naar kijken. Hoe je de overheadkosten vertaalt in een liter melk. We zorgen dat we een modelberekening klaar hebben liggen. Ik hoop dat er dan gezonde discussies op gang komen. Hoe de één ernaar kijkt en hoe de ander dat doet. Want er is niet één ultiem pad. Dat bestaat niet.”

Een beetje ‘avonturieren’

“Tot nu toe hebben zo’n twintig mensen, veelal kaasboeren, zich aangemeld. Dat vinden we net te veel voor één groep, dus dat aantal verdelen we over twee groepen. Ik denk dat we dan vijf of zes avonden bij elkaar komen. We starten en inventariseren waar precies behoefte aan is. Ik kan me voorstellen – en ik hoop dat ook natuurlijk – dat er verrassende dingen uitkomen. Zaken die we niet vooraf hadden bedacht. Het wordt een beetje ‘avonturieren’, denk ik. Maar ik hoop dat mensen na die avonden meer inzicht in hun cijfers hebben. En daar iets mee kunnen. Dat het voor kaasmakers een eye-opener kan zijn. In de trant van ‘goh, zo heb ik er nog nooit naar gekeken’. Dat is de bedoeling van het geheel.”

Geld mag geen drempel zijn

“We mikken erop dat de eerste studieclub in juni van start kan gaan. Daar zijn geen kosten aan verbonden. We doen dit vanuit de BBZ en vinden dat studieavonden geen geld mogen kosten. Geld mag immers geen drempel zijn om eraan mee te doen. We kijken met elkaar wat we hebben en wat we kunnen. Om meer grip op ons verdienmodel te krijgen. Voor nu zijn de aanmeldingen stopgezet. Omdat we om te beginnen die eerste twee groepen willen doen en daarna inventariseren of het zinvol is om meer van dit soort bijeenkomsten te organiseren. Wellicht ook over andere onderwerpen en inzichten. Bijvoorbeeld, wat zou mijn bedrijf waard zijn en hoe bereken ik dat? Op wat voor manieren kan je daarnaar kijken? Er is volgens mij geen vast pad dat naar Rome leidt. Maar vaak gaat het over een zoon die het bedrijf van zijn vader wil overnemen. Zonen hebben tegenwoordig vaak meer gestudeerd dan vader. Maar doen ze er ook wat mee? Of is het ‘wat pappa deed is goed en daar veranderen we niets aan’? Ik denk dat we veel interessante verhalen gaan horen.”

Sparren met ‘soortgenoten’

“Studieclubs hebben we wel eerder gehad. Maar dan meer met de focus op kaasmaken en kwaliteitsverbetering. Niet zozeer met de blik op de financiën. De ervaring leert dat als je een stel zelfzuivelaars bij elkaar zet om over de inhoud, over hun vak te praten, dat iedereen daar enthousiast van wordt. Die mensen hebben behoefte om te sparren met ‘soortgenoten’. Ik kijk ernaar uit!”

Wil je op de hoogte blijven van eventuele nieuwe startdata of andere activiteiten van de studieclub? Stuur dan een mail naar w.meure@ boerderijzuivel.nl

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen juni 2024

De noteringscommissie is op 7 juni weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor juni. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit zijn de winnaars van de Nationale Competities Foodspecialiteiten 2024!

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn de winnaars bekendgemaakt. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Veiling van de Reuzengraskaas levert recordbedrag van € 23.200,- op

Kaaskoning John de Goey doet laatste bod veiling Nationale Graskaasdag 2024 en is koper van de reuzengraskaas. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten