Studenten ontwikkelen weidrank voor De Gelder
Studenten van hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden hebben als afstudeerproject een weidrank ontwikkeld voor Kaasboerderij De Gelder in Tijnje. De weidrank, die de naam Keiwei kreeg van de studenten, is al in de boerderijwinkel van De Gelder te koop, maar moet nog doorontwikkeld worden.
“De studenten begonnen op onze boerderij met de ontwikkeling van de weidrank, maar door de uitbraak van het coronavirus moesten ze er thuis mee verder”, vertelt Jenny Vogel van De Gelder. De studenten zijn recentelijk op het project afgestudeerd. “Met hun recept hebben wij de weidrank onlangs zelf gemaakt op de boerderij. We bekijken of we het product verder kunnen ontwikkelen en op de markt kunnen zetten.”
Uitstraling
Zo’n tien jaar geleden is ook een groep studenten bezig geweest met een weidrank voor Kaasboerderij De Gelder. Die heeft het toen niet gehaald, omdat het geen mooi product werd. Maar er zijn nieuwe technieken om wei te verwerken en consumentenvoorkeuren veranderen. “Onze klanten zijn enthousiast over de nieuwe weidrank”, zegt Jenny. “Net als bij vruchtensap met vruchtvlees zie je ook bij Keiwei dat de drank wat uitzakt; het is niet homogeen. Daarmee heeft het de uitstraling van een ambachtelijk product, dat het écht is. Ik heb het idee dat mensen daar tegenwoordig meer voor openstaan.”
Al het goede van wei
De familie Vogel vond het ook zonde dat alle wei voor veevoer werd afgevoerd. “Ook onze klanten vinden het interessant dat we van een product dat normaal gesproken weggaat, nu verwerken tot een volwaardige zuiveldrank. We zeggen ook: al het goede wat in wei zit, komt in de drank, en daarbij vers fruit. We maken er nu eerst in onze eigen winkel een beetje reclame voor en kijken of klanten ervoor terugkomen. Als dat zo is, willen we het op termijn officieel op de markt brengen.”
Foto: Kaasboerderij De Gelder