

Proef en ruik het voorjaar
Er is geen beter en completer voer voor koe, schaap en geit dan vers gras. Als daar melk van geproduceerd wordt, dan proef je het voorjaar. Ik kan er echt van genieten als ik het vee in de wei zie lopen. ’s Morgens als ze naar buiten gaan in de schemer van de zonsopkomst en de optrekkende ochtendmist en het grazende vee. En dan de melk die uit dat gras voortkomt – dat is toch goud in handen? En… Het is precies wat de consument wil! We hebben nu al de grasboter: goudgeel van kleur, smeuïg en zacht van smaak. En natuurlijk de friszure, romige karnemelk die erbij hoort. En dan de graskaas… Heerlijk! Het voorjaar biedt een compleet ontbijt voor mens én dier.
De eerste graskaas wordt in Woerden op 24 mei aanstaande verhandeld tijdens de Graskaasdag. Dan begint ook de graskaascampagne. Daarnaast is de BBZ nog met diverse overheden in gesprek over de hygiënecode voor de finishing touch. Zodra alle punten en komma’s zijn gecontroleerd, gaat de code eindelijk naar de staatssecretaris voor een handtekening. Daarna volgt een publicatie in de Staatscourant. Bij het uitrollen van de hygiënencode zullen wij onze leden zo goed mogelijk ondersteunen. We organiseren op diverse plaatsen in het land bijeenkomsten, waarin wij uitleg geven en de hygiënecode – op naam – uitreiken.
Wereldwijd ervaren we een enorme verdeeldheid. Waar gaat dit naartoe? Oorlogen en handelsbelangen, en de stikstofproblematiek in Nederland… Wat betekent dit allemaal voor onze inkomsten? Laten we als kaas- en zuivelbereiders en als sector in Nederland eenheid uitstralen. Eenheid maakt sterk. Houd vol, want samen staan we sterk. Laten we onze mooie producten promoten via onze boerderijwinkels en de handel. En vergeet vooral niet om er zelf van te genieten: een boterham met graskaas en een beker frisse karnemelk, uitkijkend over de polder, waar weer volop gewerkt en geoogst wordt! Ik wens jullie veel leesplezier met deze Boer en Zuivel!
Cees Slob
Voorzitter
Delen
Heeft dit artikel je geholpen?
Gerelateerd
De BBZ groeit!
