Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuut


Plannen voor Europese database zuivelkwaliteit

Er komt veel kijken bij de bereiding van veilige en smakelijke kaas. Om kaasmakers te helpen met het herkennen en voorkomen van fouten, heeft de Werkgroep Technologie van FACEnetwork (Europees netwerk van organisaties van kaas- en zuivelbereiders) een aantal jaar geleden een eenvoudige database opgezet (Engelstalig).

Vorig jaar is een project van VHM (de Duitse BBZ), de Universiteit van Kassel en de staat Hessen afgerond. In dit project hebben kaasmakers, technologen, laboratoria en wetenschappers samengewerkt om kaasgebreken te beschrijven en mogelijke oplossingen aan te dragen. Het resultaat is een overzichtelijke website (Duitstalig). Verschillende leden van de Werkgroep Technologie van FACEnetwork waren hierbij betrokken.

Nu heeft de werkgroep het plan opgevat om het Duitse project op een internationaal niveau te brengen en uit te breiden. De groep wil vertalingen maken en andere zuivelproducten, zoals yoghurt en boter, toevoegen. Het idee hierachter is dat deze database vol praktijkvoorbeelden zeer geschikt zal zijn voor gebruik in opleidingen en trainingen voor kaas- en zuivelbereiders. Op dit moment bereidt de werkgroep een subsidieaanvraag voor en als die wordt toegekend, kan het project eind 2022 van start gaan.

Wil je hier meer van weten? Neem contact op met Barbara Hart (Barlactica), hoofd van de Werkgroep Technologie van FACEnetwork. 

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Korte lijnen en Boeren Goudse Oplegkaas

Waarom is goed zo vaak een strijd en vindt rommel altijd een weg? Waarom luisteren we niet om te leren, maar luisteren we om aan te vallen? […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Noteringen oktober 2024

De noteringscommissie is op 4 oktober weer bijeengekomen voor overleg over de notering. De zuivelmarkt lijkt het hoogtepunt reeds gepasseerd. De gestage stijging van de noteringen is tot stilstand gekomen […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

De BBZ groeit!

De BBZ krijgt regelmatig aanmeldingen van nieuwe leden. Soms zegt er ook wel eens een lid op. Maar we groeien langzaam! […]
Geschatte leestijd: 4 minuten