Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Pieter Merkus: “Je werkt met allerlei slimme mensen”

Pieter Merkus is al een jaar of vijf zuivelkeurmeester. Hij vertelt dat hij al meer dan vijfentwintig jaar ‘in de zuivel’ zit. Barbara Hart vroeg hem of hij interesse had om keurmeester te worden. “Dat leek mij leuk, want leren is altijd goed! En zo ben ik er ingerold. Ik heb mijn hele leven in de zuivelgroothandel gewerkt. Heb bijbaantjes gehad, soms in vaste dienst, in allerlei verschillende functies en sinds een paar jaar als ZZP’er. Soms zit ik zelf ook nog wel eens met m’n handen in het kaasvat. Want boerenkaas maken vind ik ontzettend leuk! Overigens is het wel hard werken, want ook het onderhoud hoort erbij, het keren en coaten van de kaas. Bij het keuren van zuivel en kaas let ik op een aantal factoren, de consistentie, de geur, reuk, het uiterlijk. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk wel om de smaak. Die is super belangrijk. Het product kan er twijfelachtig uitzien, maar fantastisch smaken. Het is een fascinerend werkveld. Zo heb ik ook wel meegemaakt dat een ‘boterboer’ de ene week onderaan de uitslag van een keuring stond en een week later er met de hoofdprijs vandoor ging!” Pieter heeft een passie voor échte Nederlandse kazen. Zo is hij nauw bij betrokken bij de Stichting Boeren Goudse Oplegkaas en lid van het Slow Food Presidium. Wat houdt dat in? “Je probeert de boeren te helpen en te ondersteunen waar dat mogelijk is. Kaasmakers hebben natuurlijk de focus op het maken van kaas. Maar er komt ook marketing bij kijken en ondersteuning. Via Slow Food ben je onderdeel van een wereldwijd netwerk, dat geeft inspiratie én kansen om je kaas – ook wereldwijd – te verkopen. Want als onderdeel van Slow Food… ja, dan moet het wel goed zij n! Dat klinkt misschien vreemd, maar zo werkt het wel een beetje. Overigens, Slow Food stelt wel eisen. Het moet rauwmelks zijn en er hangt een bepaald productieprotocol aan, waar streng op gelet wordt. Het leuke is, je werkt met allerlei slimme mensen. Bij voorbeeld met een melkprofessor die weet werkelijk alles over melk. Het is gewoon bizar wat deze man uit één bacterie kan verklaren. Daar leren we van!

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

De BBZ groeit!

De BBZ krijgt regelmatig aanmeldingen van nieuwe leden. Soms zegt er ook wel eens een lid op. Maar we groeien langzaam! […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Advertorial: Firma C. van ‘t Riet automatiseert de kaasmakerij van boerderij Noordam

Boerderij Noordam heeft recent de kaasmakerij door de firma C. van ’t Riet laten automatiseren. Lees hier meer! […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Arjan Schimmel: “Het imago van de Goudse Kaas is goed”

Arjan Schimmel is voorzitter van Cheese Valley. Deze ‘kaasvallei’ beslaat verschillende gemeentes. Lees hier meer over de fijnproever! […]
Geschatte leestijd: 2 minuten