Paradekwarkje
“Ik heb altijd mijn hart en ziel erin gestopt”
Marry Reinders, van Boerderij Den Hoek, won een platina Cum Laude Award voor haar volle kwark. “Ik doe ieder jaar mee. Al 25 jaar maak ik kaas en doe al 25 jaar mee met wedstrijden. Ik vind het leuk om te zien waar je staat, hoe je product ontvangen wordt. Het zijn mooie momenten om te testen of jouw product door een breed publiek gedragen wordt.” Wat maakt jouw kwark zo bij zonder? “Ik denk de manier van mixen. Mijn medewerkster is heel enthousiast over kwark. Ze zei ‘Marry, we gaan goed mixen vandaag, je moet winnen!’ En dat is gelukt! Het is ook belangrijk hoe lang je de kwark laat uithangen. Het mag niet te nat zijn, maar ook niet te droog worden. In dit geval was de combinatie precies goed.” Marry heeft zo’n twintig jaar lang echte boerenkaas gemaakt. “Maar toen m’n man 65 werd, was hij wel klaar met melken en zijn we daarmee gestopt. Met een boer in de omgeving spraken we af dat we zijn jongvee grootbrengen. In ruil daarvoor gebruiken wij zijn melk. We maken nu alleen nog zuivelproducten: slagroom, vla, chocomelk, chocoladevla, yoghurt, karnemelk, boter én kwark. En dat doe ik bij na elke dag van de week. Die zuivel verkopen we in onze boerderijwinkel. Daarnaast hebben we verse sapjes, meel, vlees van onze eigen koeien, mosterdjes. Daar maken we leuke mandjes of plankjes van. We hebben veel vaste klanten die wekelijks melk, yoghurt en kaas komen halen.” We hoorden dat je van plan was om binnenkort te stoppen. Maar als ik jou zo hoor vraag ik me af of dat wel klopt! “Ik stop met zuivelen. De zuivel wordt straks gemaakt bij Boerderij Goudbeek in Epe. Die koop ik dan bij hen in en zo kan ik de boerderijwinkel blijven runnen. Dan wordt het iets minder zwaar. Zuivelen is hartstikke leuk. Ik heb altijd mijn hart en ziel erin gestopt. Maar als je 66 bent, dan wil je ook wel eens iets anders.”