Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Paradekaasje_kriebel_droom_BoerenZuivel

Paradekaasje – Van kriebel naar droom

‘Iets wat als kriebel begon, groeide uit tot een droom die werkelijkheid is geworden.’ Zo opent de website van Geitengeluk, de geitenboerderij van Lisanne en Roy. “Wij zijn niet van boerenafkomst”, vertelt Lisanne. “Maar we hebben allebei een agrarische opleiding als achtergrond. We hebben gewerkt en gewoond op andere geitenboerderijen. En dan begint het te kriebelen. Begin je te fantaseren over een eigen boerderij en hoe het zou zijn als je die op je eigen manier kunt runnen. Dat leek eerst een droom. Maar uiteindelijk is het gelukt. We hebben in Noord-Limburg een plekje gevonden met onze toen dertig geiten. We hebben er bewust voor gekozen om wat kleiner te zijn dan het gemiddelde geitenbedrijf. We verwerken alles zelf. Ik maak de kaas en zuivel en Roy is het meest in de stal te vinden. Het welzijn van de geit hebben we bovenaan gezet in onze bedrijfsvoering. De geitjes mogen van ons hun horens behouden. Het is een echte ‘familiekudde’, zowel de geitjes als de bokjes mogen in de zoogperiode bij hun moeder blijven. Ze krijgen meer ruimte dan de wet voorschrijft en mogen lekker naar buiten. Je merkt dat de geiten lekker in hun vel zitten en hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Ze lopen op kruidenrijk gras, misschien wat veel kruiden ten opzichte van het gras, maar ze vinden het erg lekker. Onze geiten geven iets minder liters melk dan gemiddeld, maar die liters zijn wel rijker. Er zit meer vet en eiwit in, waardoor ik uiteindelijk meer opbrengst én een zachtere zuivelstructuur heb. Op dit moment maken we veel geitenkaasjes met kruiden. Mensen kennen die kaasjes vaak wel. Als je bij een restaurant een broodje of salade met geitenkaas bestelt, dan krijg je zo’n vers kaasje. Wij hebben ervoor gekozen ze in verschillende kruiden te rollen. En omdat de mensen ze steeds beter leren kennen, worden ze ook vaker meegenomen naar een barbecue of verjaardag. Onze geitenkwark heeft dit jaar ‘goud’ gewonnen bij de Cum Laude verkiezingen. We verkopen onze geitenkaas en -zuivel in onze eigen winkel. Maar we staan ook op verschillende weekmarkten waar we onze producten direct aan de klant verkopen. En ja, ook dàt doen we zelf!”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen juli 2024

De noteringscommissie is op 5 juli weer bijeengekomen voor overleg over de noteringen. Lees hier de noteringen voor juli. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Noteringen juni 2024

De noteringscommissie is op 7 juni weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor juni. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit zijn de winnaars van de Nationale Competities Foodspecialiteiten 2024!

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn de winnaars bekendgemaakt. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten