Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuut


Paradekaasje_rijstepap_zoals_oma_maakte_BoerenZuivel

Paradekaasje: Rijstepap zoals oma ‘m maakte

Via de automaten op het erf bij Zuivel van Nu in Velden, worden wekelijks ongeveer 500 zuivelproducten verkocht. De keuze is reuze, maar één product schiet eruit qua populariteit: De Boeren Rijstepap.

Ineke Haast vertelt er met trots over: “Wij zijn begonnen met zuivel op verzoek van de consument. We hadden altijd veel mensen over de vloer voor rondleidingen en educatie en kregen vaak de vraag waarom we zelf geen melkproducten verkopen. Zodoende zijn we gestart met zuivel maken. De rijstepap is ook op verzoek aan het assortiment toegevoegd. We maakten ‘m de eerste jaren samen met een boerderij hier in de buurt. Inmiddels maken we ‘m echt zelf van onze eigen melk en hebben we het recept iets aangepast. We produceren de rijstepap op maandag, dinsdag en woensdag, duizend liter per week.”

“Ter illustratie: van karnemelk maken we wekelijks 100 liter. Om het te maken gaat de verse melk eerst in de pasteur, 250 liter per keer. Na het verhitten voegen we de ingrediënten toe: rijst, suiker, vanille bourbon en een snuf zout. Dat laat je vervolgens indikken op 90 graden. Daarna gaan we afvullen in onze PET-flessen. Dat moet je doen als het nog warm is, anders wordt het te dik om uit te schenken. Maar niet tè warm, anders smelt de fles. De reacties van mensen zijn heel goed. ‘Rijstepap zoals oma ‘m maakte’, horen we vaak. De dikte varieert licht en komt heel nauw, dat heeft alles te maken met de samenstelling van de melk. Dus wat onze koeien eten, proef je direct terug. Het is een echte ambacht.”

Aan waardering gelukkig geen gebrek: “We hebben 150 verkooppunten door het hele land. We zitten hier vlak bij de Duitse grens, daar wordt het ook verkocht.” Met een knipoog: “Internationaal succes dus.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

De BBZ Groeit! – December 2025

De BBZ groeit! Dit keer vertellen drie nieuwe leden waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Lees hier hun verhalen. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Kaasroof zet ondernemers op scherp

Het is de nachtmerrie van elke boer en kaasmaker, kaasroof. Waar je jaren keihard aan hebt gewerkt, is in één nacht verdwenen. […]
Geschatte leestijd: 6 minuten

Kaas is jarig

kaas is jarig! Je wordt maar één keer zeventig, het kan op je zeventigste gebeuren dat er een tent aan je huis wordt gezet. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten